Renée Lamboo over financiële stress: ‘Er komt veel schaamte bij kijken’

Door de inflatie hebben steeds meer mensen moeite om rond te komen.

Door de inflatie hebben steeds meer mensen moeite om rond te komen, met financiële stress en schaamte tot gevolg. Met insta-account PorteRenee en de MoneyPlanner biedt Renée Lamboo meer rust en inzicht.

Wat merk je van de toegenomen geldproblemen?

“We zien dat de afgelopen twee, drie jaar niet alleen bij lagere inkomens maar ook bij midden inkomens steeds meer sprake is van financiële stress. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door inflatie. De salarisverhoging om dit op te vangen sluit niet helemaal aan. Voor corona kregen we voornamelijk vragen over vermogen opbouwen, terwijl het nu vooral gaat over grip krijgen op je uitgaven en de beste bespaartips – voor boodschappen, de energierekening en voor ‘luxere’ uitgaven om leuke dingen te blijven doen.”

Durven mensen hier open over te praten?

“Er komt veel schaamte bij kijken. Vaak ontvangen we eerst een luchtig berichtje met een vraag over bespaartips en als we doorvragen blijkt bijvoorbeeld dat de energierekening al twee maanden niet is betaald. Maar veel mensen durven er niet over te praten met hun omgeving. Zoals vrouwen met een prima inkomen, die denken dat vrienden en familie verwachten dat ze rondkomen en zich ervoor schamen om aan te geven dat dit dus niet lukt. Intussen willen vriendinnen buiten de deur blijven afspreken plus samen op vakantie, en durven ze niet te zeggen dat ze het eigenlijk niet kunnen betalen.”

Heb je hier zelf ervaring mee?

“Toen ik jaren geleden geldproblemen had, hield ik het eerst vanuit schaamte ook voor mezelf. Tot ik besefte dat dit juist niet helpt en ik vast niet de enige was met geldproblemen. En inderdaad: juist door het te benoemen krijg je steun en hulp. Bijvoorbeeld door aan te geven dat je de komende periode wilt sparen en dus even niet buiten de deur maar wel thuis kunt afspreken.”

Meer tips om financiële stress tegen te gaan?

“Als je veel geldstress hebt, heb je vaak geen energie en puf om de werkelijkheid onder ogen te zien en is het te confronterend om je financiën onder de loep te nemen. Maar uiteindelijk is inzicht creëren en precies weten waar je geld naartoe gaat echt de enige manier om hieruit te komen. De controle terugpakken helpt ook om stress tegen te gaan. Vraag iemand die slim met geld omgaat om je te helpen, zoals een vriendin of oom. En praat erover, zo kom je erachter dat je echt niet de enige bent en kun je elkaar steunen.”

Het artikel ‘4 vragen aan… Renée Lamboo’ verscheen ook in Marie Claire Editie 01 2024. 

Bron: Marie Claire | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws