Een leugentje om bestwil vertellen we allemaal weleens. Maar, voor sommige mensen gaat het veel verder dan dat. Pathologische leugenaars zijn mensen die een bijna onbedwingbare dwang hebben om over allerlei dingen te liegen, zowel tegen vrienden en familie als tegen hun partner. En dat liegen, daar zijn ze ook nog eens behóórlijk goed in.
Pathologische leugens ontdekken
Hoe kun je nou weten of je te maken hebt met een pathologische leugenaar? Nou, dat kan best heel lastig zijn. Wanneer je een pathologische leugenaar voor het eerst ontmoet, merk je hier meestal niet zoveel van. Deze mensen zijn er namelijk goed in om hun leugens te verbloemen in een netwerk van verhalen en anekdotes. Toch gaan er vaak wel dingen opvallen wanneer je langer met diegene samen bent.
1. Het voelt te mooi om waar te zijn
Vaak hebben pathologische leugenaars geen gegronde redenen om te liegen. Ze voelen simpelweg de compulsive need om constant bijzondere verhalen te vertellen, omdat ze zich daardoor beter over zichzelf gaan voelen. Of het nou gaat om prestaties die ze behaald hebben of bijzondere reizen die ze hebben gemaakt, uiteindelijk gaan ze er zelf in geloven.
In het begin kunnen deze verhalen er natuurlijk voor zorgen dat je onder de indruk raakt van diegene, maar op een gegeven moment moeten er toch ergens alarmbellen afgaan. Zeker wanneer er steeds vaker tegenstrijdigheden in de verhalen lijken te zitten.
2. Fact-checken lijkt onmogelijk
Pathologische leugenaars zorgen er altijd voor dat je ze niet zomaar kunt betrappen op een leugen. Zelfs wanneer je begint te twijfelen aan al die mooie praatjes, is het vaak lastig om ze te bevestigen of ontkrachten.
Zijn vrienden van de prestigieuze universiteit waar hij gestudeerd heeft? Die zijn helaas allemaal geëmigreerd. En de foto's van zijn tijd bij de marine? Die zijn verloren gegaan in een brand. Je krijgt de mooie verhalen wel te horen, maar komt nooit in contact met de mensen die daarbij betrokken zouden zijn geweest. Géén goed teken.
3. Agressieve of defensieve reactie
Wanneer je een pathologische leugenaar confronteert met de tegenstrijdigheden in hun verhalen, kun je een agressieve of defensieve reactie verwachten. Ze kunnen proberen de aandacht af te leiden, de schuld op anderen te schuiven of zelfs boos worden.
Volgens huwelijks- en familietherapeut Sheri Meyers leggen pathologische leugenaars vaak de schuld bij jou neer, en worden ze boos op jou omdat jij je zulke 'idiote' ideeën in je hoofd haalt. "Deze manipulatie voelt een beetje als gaslighting, omdat je zelf kan gaan twijfelen aan je eigen oordeel en conclusies. Pathologisch liegen kan wijzen op een abusive relatiepatroon."
4. Gebrek aan empathie
Leugens vertellen is voor deze mensen de gewoonste zaak van de wereld, en ze zullen zich er dus ook niet snel schuldig over voelen. Ook niet wanneer jij aangeeft dat je je gekwetst voelt. Wanneer jouw partner onverschillig dus of zelfs minachtend doet over hoe zijn/haar gedrag jou beïnvloed, is dit een ultieme red flag.
In een relatie is er niets belangrijker dan eerlijkheid en openheid. Alleen dan kun je op een gezonde manier bouwen aan vertrouwen. Merk jij dat jouw partner simpelweg niet in staat is om de waarheid te vertellen? Dan is het misschien toch tijd om bij jezelf te rade te gaan of deze relatie écht de moeite waard is.
Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock