Winterse avonturen in de natuurparken van Canada

Marie Claire’s Emma vloog met KLM naar Alberta voor een winter wonderland avontuur.

Een bezoek aan de natuurparken van Canada staat op menig travel bucketlist. Zomers is de route tussen Calgary en Edmonton via de natuurparken populair en kun je kanoën over de meren en beren spotten in het wild. Maar wist je dat deze route ook waanzinnig mooi is in de winter? Lees; schaatsen op de bevroren meren, oneindige gletsjers, bevroren watervallen en opwarmen bij kampvuurtjes.

Calgary

Vanaf Amsterdam vlieg je met KLM met een directe vlucht naar Calgary, de hoofdstad van de provincie Alberta in Canada. Een fijne stad met een hoop te ontdekken en een perfect startpunt voor een rondreis. Hier is het even op adem komen na de vlucht en je klaarmaken voor de verdere tocht.

Een van de leukste wijken in de stad Calgary is Kensington. Een gemoedelijk buurtje met een aantal fijne restaurants en boutique winkels, plus de plek om goede delicatessen en traiteurs te vinden zoals Peasant Cheese, maar ook fijne restaurants zoals het Italiaanse restaurant Pulcinella, Freehouse Craft Beer Hall voor een bierproeverij (en goede borrelhappen!) Hayden Block Smoke and Whiskey voor een Texas-style BBQ joint of het Mexicaanse Blanco Cantina.

Tip: laat je rondleiden en boek een food tour via Alberta Food Tours door Kensington of een van de andere wijken in Calgary.

Ook museum-liefhebbers kunnen hun hart ophalen. Zo vind je in de stad het Studio Bell museum over de Canadese muziekindustrie, het Glenbow Museum voor een stuk historie en wil je een bezoek aan Calgary tower niet overslaan voor een mooi uitzicht over de stad. Kijk vooral ook tijdens het wandelen door de stad om je heen, want Calgary wordt vaak gebruikt als filmdecor o.a. in een van de recente series: The Last of Us.

Banff

Vanuit Calgary rijd je in anderhalf uur naar de plaats Banff, gelegen in Banff National Park, en een van de meest bekende skigebieden in Canada gelegen in de Rocky Mountains. In de zomer kun je dit prima doen met een huurauto of camper, maar in de winter zijn de wegen tussen de natuurparken een stuk uitdagender en een fijne optie is dan om te kiezen voor shuttle services of een driver.

Banff is pittoresk en bestaat vooral uit een lange winkelstraat met restaurants, hotels en winkeltjes. Het is de perfecte uitvalsbasis voor een trip aan het park in de zomer en een ski-trip in de winter. Hier vind je ook The Banff Upper Hot Springs: de hoogstgelegen warmwaterbronnen in Canada met een badhuis uit de jaren 30. Hier is het na een lange dag wandelen of in de kou heerlijk vertoeven. De Hot Springs liggen naast de Banff Gondola.

Een ritje met de gondola naar boven is niet goedkoop, maar het is absoluut een van de meest spectaculaire to do’s in Banff. In slechts een paar minuten ga je met de gondola omhoog en het uitzicht is waanzinnig en voelt haast als een droom. Op de top is een Sky Bistro, een restaurant met naast een mooi design interieur en lekker eten maar bovenal een restaurant met een van de mooiste uitzichten ter wereld.

Lake Louise

Als je de route van Banff naar Jasper aflegt kun je een stop maken bij Lake Louise, zo’n drie kwartier rijden vanaf Banff. Het plaatsje Lake Louise zelf is niet zo groot. De grootste trekpleister is het meer zelf, dat omgeven is door hoge bergen en bos. In de zomer is het water helder en kraakblauw in de winter kun je er schaatsen en is de omgeving gehuld in een dikke laag sneeuw. Vanuit het Fairmont Chateau hotel kun je het beste genieten van het uitzicht, een top plek voor een lunch of diner of als je langer de tijd hebt; een nachtje logeren.

Vanuit Lake Louise rijd je verder via Icefields Parkway in drie uur naar Jasper. Icefields parkway is de beroemdste weg door de Rocky Mountains. Maak onderweg een stop bij de beroemde Columbia Icefields waar je de mega gletsjer kunt bewonderen. Zorg er sowieso voor dat je genoeg tijd hebt voor pitstops want tijdens deze route wil je heel vaak stoppen om te genieten van het uitzicht (plus soms is het even verplicht stoppen als er wilde dieren oversteken en dat is natuurlijk een mooi gezicht). Als je vanuit het autoraampje tijdens de route naar buiten kijkt is het al snel een traantje wegpinken. De natuur is zo groots en overweldigend en je beseft je meteen weer even hoe klein je bent in de wereld. Het is haast melancholisch.

Tijd voor avontuur? Een helikoptervlucht boven de Rocky Mountains is adembenemend. Het is even van de route af richting Clearwater County, maar onwijs bijzonder!

Jasper

Jasper voelt als iets meer relaxt en laid-back in tegenstelling tot Banff. Ook hier kunnen wintersportliefhebbers hun hart ophalen want met het skigebied Marmot Basin met meer dan 90 routes te skiën of snowboarden en dat alles met uitzicht over de Rocky Mountains.

Maar ook zijn er genoeg andere winterse activiteiten te doen in Jasper, zoals schaatsen op Pyramid Lake. En vooral daarna opwarmen bij een haardvuurtje en het mooie restaurant Aalto met bijzondere gerechten met lokale ingrediënten. Of breng een bezoek aan het planetarium in het Fairmont Jasper Park Lodge Hotel voor een avond sterren en planeten kijken en daarna een cocktail in de traditionele hotelbar. Meer avontuur? Je kunt ook een night canyon walk boeken in het natuurpark via Sundog Tours waarbij je onder begeleiding van een gids met speciale sneeuwschoenen en helm het park in gaat.

Edmonton

De eindbestemming van de route is Edmonton, vier uur rijden vanuit Jasper. Vanaf hier vlieg je gemakkelijk met een directe vlucht met KLM terug naar Nederland. Edmonton zelf is vrij overzichtelijk met een downtown gedeelte. Wanneer je het ijshockey stadion ziet weet je meteen weer wat de meest belangrijke sport hier in Canada is. Hier is ook het luxe JW Marriot hotel gelegen, een heel fijn hotel met zwembad, vier restaurants/bars met een top ontbijt met heerlijk avocado toast, pannenkoeken en wafels met fruit.

Zin om na alle natuur nog even te shoppen? In Edmonton vind je West Edmonton Mall, het grootste winkelcentrum van Noord-Amerika met niet alleen een groot scala aan winkels maar ook een attractiepark en waterpark. Momenteel staat de Canadese dollar gunstig tegenover de Euro dus dat is extra fijn shoppen.

Liever iets zien en leren van de stad? Boek een tour via Talking Rock Tours en een gids neemt je mee langs de Edmonton River en vertelt over het verleden, de inheemse bevolking en de historie van de stad. Een mooie afsluiter van de reis.

Een comfortabele reis

Emma testte twee verschillende ervaringen bij KLM. Heen in premium comfort class en terug in Businessclass. Premium Comfort is het nieuwste product van KLM met extra beenruimte, een verstelbare stoel in de speciale Premium Comfort cabine (tussen Economy en Businessclass). Eind dit jaar vind je Premium Comfort op bijna alle intercontinentale vluchten van KLM. Een super optie voor als je net even comfortabeler wil zitten dan Economy of als je bijvoorbeeld een dagvlucht hebt waarbij je niet van plan bent om te gaan slapen maar wel wil genieten van meer beenruimte.

En businessclass, wat kunnen we zeggen? Het is in een woord: heerlijk! Niet alleen omdat je van je stoel een ligbed kunt maken en daardoor uitgerust aankomt op bestemming maar ook vanwege de persoonlijke en op en top service vanuit KLM. Een drie à vier-gangen menu en tussendoor fijne snacks. En hoe heerlijk altijd bij binnenkomst; een glaasje Champagne.

Het is de kers op de taart na een fantastische trip, maar het meest bijzondere was nog wel dat we het Noorderlicht konden spotten vanuit het vliegtuigraampje (geen garantie en niet inclusief bij businessclass ;-)). Magisch!

Tekst: Emma Berkhout

Laatste nieuws