Zo kun je 'mindful drinken' toepassen in jouw leven

Soms kunnen we wel een stukje extra bewustwording gebruiken.

We kennen allemaal de voordelen van minder alcohol drinken. Toch blijkt het in de praktijk vaak een uitdaging, want hoe vind je nu die ideale balans? Nou, dat is precies waar de techniek mindful drinken je bij kan helpen.

Mindful drinken

Waarschijnlijk ben je wel bekend met het begrip mindfulness. Kort gezegd houdt dit in dat je bewust bezig bent met alles wat er om je heen én in je eigen hoofd gebeurt. Door deze bewustwording kun je inzien welke dingen je positief en negatief beïnvloeden, en daardoor ga je beter in je vel zitten.

Ook als het gaat om alcoholconsumptie, kunnen de meeste mensen wel wat mindfulness gebruiken. Misschien herken je het wel: tijdens een girls night out neem je je voor om slechts één drankje te doen, maar voor je het weet staat het derde wijntje al op tafel. Whoops! Geen drama natuurlijk als dit een enkele keer gebeurt, maar als je merkt dat dit je vaker overkomt, is het wellicht tijd om de volgende mindful-drinking tips eens uit te proberen.

De 20 minuten regel

De 20 minuten regel is misschien wel de meest bekende mindfulness techniek als het gaat om alcohol. Eigenlijk houdt dit precies in wat de naam al zegt: wanneer je een drankje op hebt, wacht je 20 minuten met het bestellen van een volgende. Die 20 minuten zijn voldoende tijd om bij jezelf te rade te gaan: wil ik nog wel een volgend drankje, of heb ik eigenlijk genoeg gehad? Zo maak je een bewuste beslissing, in plaats van impulsief te handelen.

Limiet stellen

Het klinkt misschien heel logisch, maar het is altijd verstandig om van tevoren te bedenken hoeveel je op een avond wilt drinken. Maak het concreet, en spreek een specifiek aantal drankjes met jezelf af. Of kies een concreet tijdstip waarop je stopt met drinken. Door duidelijke grenzen te stellen houd je makkelijker controle, en dát scheelt je weer een hoop hoofdpijn de volgende ochtend.

Ook handig: kies ervoor om elk alcoholisch drankje af te wisselen met een glas water. Dat zorgt er niet alleen voor dat je gehydrateerd blijft, maar het vermindert ook de hoeveelheid alcohol die je in de loop van de avond consumeert!

Microbreaks

Heb jij dit jaar meegedaan met Dry January? Dit soort tijdelijke pauzes in je alcoholgebruik zijn ook een goede techniek waarmee je mindful drinken oefent. Natuurlijk hoeft het geen hele maand te zijn; ook af en toe een weekje geen alcohol drinken helpt je om controle te houden.

Ook kun je ervoor kiezen om je week in te delen in 'alcohol' en 'non-alcohol' dagen. Volgens deze methode van psychotherapiste Anna Mathur kies je één of twee dagen van de week uit waarop je drinkt, en de rest houd je compleet alcoholvrij. Dat betekent natuurlijk niet dat je op de alcohol-dagen helemaal los moet gaan - je geeft jezelf alleen de mogelijkheid, mocht je daar zin in hebben.

Bron: Stylist | Beeld: Pexels