Relatiecrisis? 4 tekenen die erop wijzen dat het niet langer werkt

Herken je deze signalen? Hoog tijd om actie te ondernemen.

Elke relatie kent goede en slechte tijden, want niemand is natuurlijk perfect. Maar, dat betekent niet dat je alle red flags is je relatie moet negeren. Twijfel je of jij en je lover nog wel een gezonde basis hebben? Pas op voor deze vier tekenen.

Four horsemen

Psycholoog John Gottman specialiseerde zich in onderzoek naar huwelijken en scheidingen. Hij observeerde honderden stellen en hun gedrag, en inmiddels kan hij behoorlijk accuraat voorspellen of twee partners voor altijd bij elkaar blijven of niet.

In zijn onderzoek ontdekte Gottman een aantal key signals. Deze signalen, of ‘four horsemen‘ zoals hij ze noemt, zijn eigenlijk vier soorten ruziegedrag die erop wijzen dat een relatie hoogstwaarschijnlijk niet gaat standhouden. Wij vertellen je alles wat je over deze vier tekenen moet weten.

1. Kritiek

Iedereen klaagt weleens over zijn partner, en daar is niet zoveel mis mee. Maar volgens Gottman gaat kritiek nog een stapje verder dan alleen geklaag: een klacht gaat normaal gesproken over iemands gedrag, terwijl kritiek vaak over iemands persoonlijkheid gaat. Bovendien probeer je met een klacht vaak tot een oplossing te komen, terwijl je bij kritiek vooral bezig bent om de ander te kwetsen.

Heb jij het gevoel dat je partner constant kritiek op je heeft? Dan is dit een duidelijk signaal dat er iets niet helemaal goed zit.

2. Minachting

Wanneer iemand heel vaak kritiek heeft op zijn/haar partner, kan dit op een gegeven moment leiden tot minachting. En dat kan in allerlei vormen: belachelijk maken, sneren, met je ogen rollen of kleineren.

Volgens Gottman maakt het niet uit om welke vorm het gaat, minachting is de ergste van de four horsemen. “Het is funest voor een relatie, omdat het een duidelijke afkeer laat zien. En je kunt een probleem eigenlijk niet oplossen wanneer je je partner het gevoel geeft dat van hem of haar walgt.”

3. Verdediging

Merk jij dat je partner vaak de schuld op anderen schuift, en excuses probeert te verzinnen voor zijn/haar fouten? Red flag. Als iemand constant in de verdediging schiet, weigert diegene om verantwoordelijkheid te nemen. En, zoals Gottman uitlegt: daardoor worden ruzies niet opgelost, maar escaleren ze vaak alleen maar.

4. Stonewalling

Het laatste teken dat wijst op een ongezonde relatie, is stonewalling. Dit houdt in dat je je terugtrekt uit een gesprek, en eigenlijk negeert wat de ander zegt. Soms voelt dit misschien als de enige optie, bijvoorbeeld omdat je partner alleen maar kritiek op je heeft, maar het is alsnog heel schadelijk. Conflicten worden namelijk niet opgelost, en er blijft van alles in de lucht hangen.

Herken je deze signalen uit je eigen relatie? Hoog tijd om actie te ondernemen! Hoe langer je op deze manier door blijft gaan, hoe erger de situatie wordt. Uiteindelijk kan het alleen maar werken wanneer jij en je lover elkaar helemaal kunnen accepteren zoals jullie zijn.

Bron: Stylist | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws