Wat je wel (en niet) moet doen wanneer je je ziek meldt

Een lesje ziekmeld-etiquette.

Top view unhappy woman feeling headache after sudden awakening by phone call, message signal or alarm in early morning, exhausted young female suffering from insomnia or migraine, lying in bed.

Zelf hoop je natuurlijk ook dat het er niet van komt, maar we zijn allemaal maar mensen en dat betekent dat we zo nu en dan gevloerd kunnen worden door de griep. Moest je alleen net die dag werken? Dan zit er niets anders op dan je ziek melden. Wij delen de do's, en een don't.

Doen: een geschikte communicatiemethode kiezen

Je kunt dan wel het telefoonnummer van je leidinggevende hebben, maar is hij of zij echt de persoon die je moet bellen om je ziek te melden? Lees je – bij voorkeur al vóórdat je ziek wordt – in over het protocol voor ziek melden van jouw werkgever. Aan wie moet je doorgeven dat je er vandaag niet bent en op welke manier? Moet je bellen of juist liever e-mailen?

Doen: niet te lang wachten

Begint jouw werkdag officieel om acht uur? Dan wordt het je niet in dank afgenomen als je pas om half negen laat weten dat je er niet bent. Zorg dat je op tijd doorgeeft dat je helaas ziek bent, zodat jouw werkgever hiernaar kan handelen en jouw afwezigheid een zo klein mogelijk effect op het team heeft.

Doen: geef updates

Communicatie is key, ook als je ziek bent. Jij kunt dan wel weten dat je op dag drie nog hartstikke ziek in bed ligt, maar jouw leidinggevende weet niet hoe jij je voelt. Door dit te communiceren, weet jouw werkgever dat je voorlopig nog niet terug in de running bent. Het is fijn voor jouw team om een beetje te weten waar ze aan toe zijn, ook als je nog niet weet wanneer je dan wel beter bent.

Niet doen

Hoe jij uitziekt is natuurlijk aan jou, maar het kan beter zijn om niets op social media te delen hierover. Natuurlijk kijken zoveel mensen naar een tv-programma of een film wanneer ze ziek op de bank liggen, maar je collega's die jou volgen op de socials hoeven niet te zien dat jij er een Game of Thrones-marathon van maakt. Het zou ervoor kunnen zorgen dat ze jouw ziek zijn in twijfel trekken. En ook als ze dat niet denken, komt het niet zo sympathiek over op je collega's die jouw workload in jouw absentie overnemen.

Bron: Indeed | Beeld: Adobe Stock