De meest voorkomende fouten van mensen die nieuw werk zoeken

#5. Je weet niet wat je waard bent.

Company director talking smartphone looking on work papers at modern workplace.

Er zijn zoveel verschillende redenen waarom iemand een nieuwe baan zoekt. Je huidige baan daagt je niet meer uit, het salaris is niet passend of de werk-privébalans is zoek. Maar als je dan besluit dat je nieuw werk wilt, voorkom dan dat je onderstaande fouten maakt.

Je hebt je cv niet goed bijgewerkt

Zorg ervoor dat je altijd je cv bijwerkt wanneer je iets hebt bereikt of gedaan wat goed is voor je carrière, ook als je er nog niet in uitblinkt. Een potentiële toekomstige werkgever weet zo wel dat je ergens interesse in hebt, én dat je aan die skills wilt werken.

Je netwerkt niet

Het is belangrijk om te netwerken met mensen die je verder kunnen helpen. Of het nou via LinkedIn is, op een feestje of tijdens een netwerkborrel. Gebruik alle mogelijkheden, want wie weet kan iemand jou in de richting van je droombaan sturen.

Je zegt nee tegen uitzendbureaus

Je denkt dat je het zelf allemaal wel regelt, maar vaak kunnen uitzendbureaus je op weg helpen. Vaak gaan vacatures eerst langs een intermediair voordat ze online worden geplaatst. Daarnaast kunnen ze je goede adviezen geven over je mogelijkheden.

Je doet je anders voor dan je bent tijdens een sollicitatiegesprek

Dit moet je absoluut niet doen. Een sollicitatiegesprek is als een eerste date. Zij proberen er vooral achter te komen hoe het zou zijn om met jou te werken. Gedraag je dus niet als iemand anders. Daarnaast kan je aardig door de mand vallen als je aangenomen wordt en bepaalde dingen bijvoorbeeld helemaal niet zo goed kan als je beweerde.

Je weet niet hoeveel je waard bent

Elke vrouw moet dit weten. Salaris, bonussen, pensioen; als je weet wat je waard bent, krijg je het ook sneller voor elkaar.

Je hebt goedkeuring nodig voor een beslissing

Je volgende baan is niet een keuze die door anderen gemaakt moet worden. Je vrienden, partner of ouders vragen of jij een baan wel of niet moet accepteren, heeft totaal geen zin. Jij weet zelf wat het beste voor je is, dus luister naar je gevoel. Al kan het heus geen kwaad om gebruik te maken van het luisterend oor van geliefden.

Je hebt je huidige baan nog niet helemaal losgelaten

Het kan je aardig in de weg gaan zitten als je er emotioneel niet klaar voor bent om weg te gaan bij je huidige werkgever. Je werk kan er onder lijden en je collega’s kunnen het merken. Laat het 'Ik moet blijven, want wat gebeurt er als ik wegga'-gevoel los. Ga voor je eigen belang.

Bron: Marie Claire UK | Beeld: Adobe Stock