Science says: met hardlopen kun je je leven verlengen

Kom maar op met die runners high!

Strong fitness woman running outdoors by street.

Er zijn twee soorten mensen: de groep die hardlopen verschrikkelijk vindt en de groep die het heerlijk vindt. En die laatste groep plukt daar de vruchten van.

Onderzoek

Dat hardlopen (en bewegen in het algemeen) goed voor je is, is voor niemand nieuw. Maar dat het zo goed is dat je je leven ermee verlengt, zag je waarschijnlijk niet aankomen. Toch is het zo. Uit onderzoek van de Universiteit van Iowa blijkt dat hardlopen en de duur van je leven met elkaar te maken hebben. En niet zo'n klein beetje ook.

Jaren

Wanneer je de aankomende veertig jaar twee uur per week gaat hardlopen, wordt je leven met maar liefst 3,2 jaar verlengd, staat in het onderzoek. Omgerekend: elk uur hardlopen verlengt je leven met zeven uur. Wow! Moet je je niet rot gaat rennen, want de mens is helaas niet onsterfelijk.

Het onderzoek zegt ook dat de kans op een vroegtijdige dood met 40% afneemt wanneer je regelmatig de hardloopschoenen aantrekt.

Maar, kleine disclaimer: de mensen die meededen aan het onderzoek hielden zelf bij hoeveel en hoe lang ze gingen hardlopen. Hoe ze dit bijhielden, was voor onderzoekers niet na te gaan. Hierdoor is het onderzoek niet helemaal betrouwbaar. Maar ondanks dat, toch een goede motivatie om je hardloopschoenen aan te trekken!

Beginnen met hardlopen

Wil je zelf ook beginnen met hardlopen, of wil je simpelweg gemotiveerd blijven? Wij delen een aantal tips!

  1. Om gemotiveerd te blijven, is het belangrijk om het leuk te maken. Geef er een speelse draai aan door bijvoorbeeld gps-figuren te rennen.
  2. Tegen spier- en gewrichtspijn helpt het om genoeg water te drinken. Drink minstens vier uur voordat je gaat hardlopen zo’n 4-6 ml water per kg aan lichaamsgewicht, zorg voor voldoende water tijdens en na het lopen. Ga daarnaast 20 minuten lang niet zitten en blijf bewegen, om spierpijn te voorkomen.
  3. Wissel tussen schoenen om blessures te voorkomen.
  4. Leer je eigen voeten kennen om erachter te komen welke hardloopschoenen het beste bij jou passen. Doe bijvoorbeeld de duimtest; kijk of je duim tussen de grote teen en de voorkant van de schoen past. Zorg dat je de voet op en neer kunt bewegen. (Ook kun je een hardloopanalyse laten uitvoeren, zodat je er zeker van bent dat je de juiste schoenen draagt.)
  5. Maak realistische SMART doelen. Zorg dat ze specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden zijn.
  6. Zorg voor een afwisselend trainingsprogramma om gemotiveerd te blijven. Probeer nieuwe routes, snelheden en hardloopstijlen uit.

Bron: New York Times, Happy in Shape | Beeld: Adobe Stock