30 date-ideeën voor als je wat anders wilt dan Netflix and chill

Inspiratie voor als je klaar bent met clichédates.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op: Marie Claure USA

Heb je geen zin om met je date naar een bar te gaan, of om een film te kijken? We get it. Er zijn zoveel andere dingen die jullie samen kunnen doen. Je moet er alleen wel net op komen. Wij tippen enkele originele date-ideeën.

Een originele date

In steden kun je tegenwoordig veel leuke dingen doen, maar ook als je niet in een grote stad woont, zijn er genoeg toffe dingen om te doen. Misschien willen jullie wel samen een cursus volgen of een nieuwe activiteit proberen. En dat kan heel voordelig werken, ook als je elkaar nog niet zo lang kent. Het zorgt er soms voor dat je uit je comfortzone moet stappen, maar dit zorgt er ook voor dat jullie niet in hetzelfde clichégesprek vallen dat je misschien al eens voerde met een andere date.

Creatieve Date-ideeën

1. Samen pasta maken

Koolhydraten en liefde? Count us in. Het kopen van verpakte noedels lijkt misschien makkelijker, maar naar iemand kijken die deeg maakt, kan een onverwachte turn-on zijn.

2. Een ruimte versieren

Of je nu al jaren met iemand samenwoont of iemand nog maar net beter leert kennen, samen een ruimte versieren voorkomt dat je een standaard date hebt. Ken je iemand nog niet zo goed en wil je diegene liever nog niet bij jou thuis uitnodigen? Misschien is er wel een gemeenschappelijke ruimte die jullie samen kunnen opvrolijken.

3. Ga op een speurtocht

Klinkt kinderlijk, maar dat is het niet. Denk aan geocaching, een soort wereldwijde schattenjacht. Hierbij volg je een bepaalde route om zo de zogenoemde cache te vinden.

4. Ga naar een wijnschool

Je leest het goed: ga naar de wijnschool. Dit zal jullie allebei een chique en cultureel gevoel geven terwijl je leert hoe je de drank op de juiste manier kunt proeven. En anders leer je er op z'n minst welke wijn je het lekkerst vindt.

5. Bezoek een kunstgalerie

Of je nu een echte kunstkenner bent of gewoon meegaat, een kunstgalerie is een rustige plek waar jullie beiden elkaars interesses en gespreksvaardigheden kunnen peilen.

6. Bezoek een museum

Musea hebben vaak nieuwe of roterende tentoonstellingen. Dus zelfs als je er al eens bent geweest, is er misschien iets nieuws te zien. Musea zijn ontworpen om betrokkenheid en gesprekken op gang te brengen, wat perfect is. Mits je kunt lachen om kunst die jullie allebei niet begrijpen. 

7. Winkelen in een kringloopwinkel

Ga naar de plaatselijke kringloopwinkel en geef elkaar ongeveer 30 minuten de tijd om de gekste outfits voor elkaar te vinden om direct daarna in uit eten te gaan. De winnaar mag kiezen waar jullie later zullen eten, dus zorg ervoor dat je alles uit de kast haalt. En oké, je mag één kledingstuk veto-en.

8. Organiseer een minifeest

Ga helemaal los met een themafeest (gasten: jullie twee!) met goedkope decoraties, wat lichten en feestelijke cocktails.

9. Volg een kookles

Liefde gaat door de maag, maar soms heeft die liefde een steuntje in de rug nodig. Door samen een kookles te volgen, sla je twee vliegen in een klap. Jullie leren wat lekkers in elkaar te flansen en je leert elkaar meteen beter kennen (want in de keuken komt iemands ware aard naar boven, toch?).

10. Maak een tie-dye

Mode uit een eerder tijdperk maakt altijd een comeback. Veel zie je de tie-dye misschien nog niet, maar hey, wat niet is kan nog komen. En los daarvan is het heel leuk om een tie-dye te maken. Desnoods slaap je alleen in het shirt dat jij en je date creëren.

11. Spreek op een open mic

Het is één ding om naar een poëzielezing of comedyshow te gaan, maar iets heel anders om zelf op dat podium te gaan staan en je ziel bloot te leggen voor een groep vreemden. Toegegeven, dit is niet voor mensen die last hebben van podiumangst.

12. Ga naar een pottenbakkerscursus

Maak samen kunst en krijg vieze handen. Je leert elkaar kennen terwijl je een nieuwe aanwinst maakt voor thuis. En als de vaas er belachelijk uitziet maar de date goed ging, heb je in ieder geval een grappig verhaal!

13. Ga naar een karaokebar

Als het werkt voor verplichte teambuilding op het werk, kun je het ook eens proberen voor een leuke, gekke date. Zelfs als je niet bepaald de vocale kwaliteiten van Beyonce hebt, is het leuk. Het gaat het meer om het genieten van het moment en het tonen van je persoonlijkheid.

14. Doe mee aan een schilder- en wijnavond

Je ziet ze steeds vaker voorbijkomen: van die avonden waarbij je iets gaat schilderen terwijl er lekkere wijn voor je wordt ingeschonken. Wie weet blijkt er wel een Picasso in een van jullie te schuilen.

15. Ontmoet elkaar voor een mixologieles

Leer hoe je je favoriete fancy cocktail maakt - of ontwerp samen een geheel nieuw drankje - terwijl je een mixologieles volgt. Misschien leer je eindelijk waar al die accessoires die bij de cocktailshaker zaten te gebruiken.

Actieve Date-ideeën

16. Ga wandklimmen

Als jullie allebei van avontuur houden en niet bang zijn voor hoogtes, kan het best z'n charme hebben om op een grote hoge in een harnas te zitten, terwijl je je vastklampt aan lastig vast te houden stenen. Het schept in ieder geval een band.

17. Fietsen

Haal wat frisse lucht en ga samen fietsen. Het is de perfecte introductie voor het tweede deel van je date: een picknick in het park.

18. Bowlen

Er valt veel plezier te beleven in een bowlinghal, van bier en goedkope pizza tot de opwinding van die eerste strike. Zet de bumperbeschermers op als je totale vernedering wilt vermijden of kies voor een competitieve wedstrijd.

19. Maak een rondje door de stad

Een date hoeft niet ingewikkeld te zijn. Is het lekker weer? Dan kan het ook heel leuk zijn om samen een rondje door de stad te lopen. Misschien blijkt je date wel allemaal leuke feitjes te kennen over de stad.

20. Ga schaatsen

Het seizoen moet er wel naar zijn (en het schaatsseizoen is net gesloten), maar je kunt deze wel vast onthouden voor de winter. Schaatsen kan heel romantisch zijn. Elkaars hand vasthouden om de balans te behouden, en na afloop een kop warme chocolademelk drinken.

21. Doe mee aan danslessen

Meld je aan voor een les van een dans die jullie allebei nog niet kennen. Zelfs als je partner twee linker voeten heeft, zal het leren van een vaardigheid jullie dichter bij elkaar brengen.

22. Ga bijl werpen

Axe throwing is tegenwoordig niet meer iets wat je alleen in Amerika kunt doen. In Nederland heb je tegenwoordig steeds meer plekken waar je dit kunt doen. Het is een wat onconventioneel date-idee, maar het is ook een geweldige stressverlichter.

23. Paardrijden

Zin in een date à la The Bachelor? Breng dan een middagje door op de manege. Als jullie allebei nog geen ervaring hebben met paardrijden, maak dan een paar rondjes om de paddock – ook heel leuk!

24. Ga naar de midgetgolfbaan

Niemand is te oud voor midgetgolf. Het spel biedt luchtig plezier zonder dat je echt heel competitief hoeft te zijn.

25. Ga skydiven

Alleen in reality datingshows zie je opeens dat mensen parachutespringen een goede date vinden... en waarom ook niet? Hebben jullie wel zin in een adrenalineshot? Dan is parachutespringen perfect.

26. Yoga in het park

Trek je sportkleding aan en ga naar het park voor wat frisse lucht en ontspanning. Doen: zoek van tevoren poses op die je met z'n tweeën moet uitvoeren.

27. Lasergamen

Lasergamen is niet alleen een uitje voor 13-jarigen. Ook met je date kan het hartstikke leuk zijn. De verliezer betaalt het eerste rondje!

28. Ga naar IKEA

We horen je denken: 'Waarom zou je naar een meubelwinkel gaan?. Maar het ding is, IKEA is niet zomaar een meubelwinkel. Je kunt zo elkaars interieursmaak (beter) leren kennen en in het restaurant kun je een goedkope maaltijd scoren.

29. Zoek een zwembad op

Deze heeft wel wat voeten in de aarde als je een idee zoekt voor een eerste date. Wil je al meteen zoveel huid laten zien op een eerste date? Deze leent zich daarom misschien wat beter voor personen die al langer daten. Je kunt samen zwemmen of tot rust komen in het bubbelbad.

30. Ga naar een kermis

Het lijkt zo cliché, maar omarm het idee. Samen een suikerspin delen, proberen een prijs te winnen of een ritje maken in de achtbaan. Het is een leuke manier om elkaar te leren kennen terwijl je tegelijkertijd plezier hebt en praat over je jeugdherinneringen.

Bonusdate: Proef lekkernijen op een foodfestival

Jaarlijkse foodfestivals zijn uitstekende gelegenheden om hapjes te proeven terwijl je iemand leert kennen. Er zijn zoveel verschillende gerechten om te proberen. Zo leer je elkaar ook op culinairgebied nog wat beter kennen.

Bron: Marie Claire USA | Beeld: Jonathan Borba (pexels)