5 oefeningen waarmee je een opgeblazen gevoel kunt verminderen

En je verbetert er ook nog eens je zenuwstelsel mee.

young woman gripping her stomach have abdominal pain .

Hoe gezond je ook eet, we hebben allemaal weleens te maken met een opgeblazen gevoel. Met de volgende oefeningen kun je het gelukkig verminderen.

Opgeblazen gevoel

We struggelen allemaal weleens met een opgeblazen gevoel. En zo'n opgeblazen buik kan tientallen redenen hebben. Van menstruatieklachten tot voedselintolerantie.

Toch is het volkomen normaal om een lichtelijk opgeblazen gevoel te ervaren na een maaltijd. Het zit namelijk zo: ons darmkanaal kan gevuld worden met lucht of gas als we eten. Dit is een gevolg van het inslikken van lucht tijdens het kauwen van je voedsel. Van een aantal maaltijden is het een feit dat ze meer gas of lucht kunnen veroorzaken, waardoor je al snel het ongemak van een opgeblazen buik kunt ervaren.

Als we dat ongemak beginnen te voelen, is onze automatische reactie dan ook om meteen iets comfortabels aan te trekken. Denk aan een legging, een joggingbroek of een lounge set. Toch is dat niet de enige oplossing om iets te doen aan een opgeblazen gevoel. Je kunt namelijk ook een aantal oefeningen doen om het ongemak tegen te gaan.

Stretching en krachttraining

Trainings- en voedingsspecialist David Wiener legt uit dat vijf simpele oefeningen, talloze gezondheidsvoordelen bieden. "Niet alleen kan het helpen om je te ontspannen, het verbetert ook het zenuwstelsel en de spijsvertering. Daarnaast kan het helpen bij het verdrijven van gas of lucht wat pijn veroorzaakt", vertelt Wiener aan Stylist. Door middel van stretching en krachttraining kan het opgeblazen gevoel verminderd worden. "Door de buikspieren te versterken zorg je ervoor dat ze optimaal werken om voedsel sneller door de maag te verplaatsen."

Yoga en pilates kunnen volgens yogacoach Natalie Lake helpen bij het verminderen van een opgeblazen gevoel. "De beste yogahoudingen tegen een opgeblazen gevoel zijn de houdingen die je interne organen stimuleren. Er zijn veel om uit te kiezen, maar een aantal goeie houdingen zijn de kat/koe houding. Deze masseren je buikspieren en stimuleren je lever en nieren."

Downward dog

Ook de downward dog is een effectieve houding volgens Lake. "De downward dog is geweldig voor het verbeteren van de spijsvertering. Deze houding kan allerlei spanningen in je lichaam wegnemen, en dan met name in het middenrif. Dit helpt tegen een opgeblazen gevoel."

Twists

Wil je je wat meer inspannen? Dan zijn twists wellicht wat voor jou. "De draaiende bewegingen in deze houding zijn perfect voor het verlichten van een opgeblazen gevoel", legt Wiener uit. "Terwijl je draait, werken je buikspieren zachtjes en vergroot je de mobiliteit in je core en spijsverteringsorganen. Het is de ultieme bloating reliever."

Side plank hold

"Hoe meer je je spieren in je buik traint om gezond te blijven, hoe beter je bestand bent tegen overtollig gas of lucht", legt Wiener uit. Zo kan een sterke core volgens hem helpen om je darmen gezond te houden. "Side planks zijn dus een effectieve manier om de spieren in de buik te versterken terwijl je je core uitrekt."

Plank to climb

"Als je in een plankpositie begint, helpen de continue bewegingen van je benen om je ruggengraat en je core uit te rekken en ruimte te creëren", aldus Wiener. "Tijdens deze oefening werk je aan je flexibiliteit en stabiliteit, wat ook geweldig is om ontstekingen in je core te verlichten."

Bron: Stylist UK | Beeld: Adobe Stock