Lenzen: alles wat je moet weten voor een vlekkeloze ervaring

Aha!

Dat het dragen van lezen een enorm populaire keuze is, is niet zo gek. Door lenzen te dragen, geniet je van een goed zicht zonder dat je de ongemakken hoeft te ervaren van een bril. Misschien wil je je maximaal kunnen focussen op je prestaties die je levert in de sportschool of tijdens het fietsen niet te maken krijgen met een aangeslagen bril. Of je nu overstapt van een bril naar lenzen. Of juist voor de eerste keer hulpmiddelen voor je zicht gaat gebruiken. Het is meer dan logisch dat je op dit moment nog wat vragen hebt. Geen zorgen. In dit blog lees je alles wat je moet weten voor een vlekkeloze ervaring met lenzen.

Zorg er als eerste voor dat je een onderzoek uit laat voeren bij een optometrist

Voordat je lenzen gaat dragen, is het belangrijk om een goed oogonderzoek te laten uitvoeren aan je ogen. Dit laat je het beste doen door een optometrist of oogarts. In dit onderzoek beoordeelt een specialist wat de gezondheid van jouw ogen is. Maar een specialist bepaalt daarnaast ook meteen het juiste lenstype en -sterkte, en leert je hoe je lenzen veilig kunt gebruiken en onderhouden. Je ontvangt bijvoorbeeld meteen advies over de juiste soort lenzenvloeistof en hoe je het netjes op kunt bergen in een doosje. En dat maakt de juiste soort lenzen bestellen meteen weer wat makkelijker. Ga je hier binnenkort al een keer mee aan de slag?

Laat je adviseren over het in- en uitdoen van de lenzen en het verzorgen ervan

Goed om te weten, is dat er vandaag de dag verschillende soorten lenzen te verkrijgen zijn. Je kunt daarbij denken aan producten zoals zachte lenzen, harde lenzen, daglenzen en maandlenzen. Elk type lens heeft weer zijn eigen kenmerken en voordelen, waar een optometrist je natuurlijk alles over kan vertellen. Maar ook het correct in- en uitdoen van alle soorten contactlenzen vereist toch nog enige oefening. De optometrist helpt je daar in een schone en goed verlichte omgeving maar al te graag verder mee.

Laat je ogen regelmatig controleren voor het bepalen van de sterkte

Wist je dat de sterkte in de loop van de tijd zomaar kan veranderen? En dit kun je bijvoorbeeld merken doordat je te maken krijgt met hoofdpijn. Het is daarom zeker geen overbodige luxe om je ogen regelmatig te laten controleren.

Beeld: Adobe Stock