Zó herken jij de verschillende soorten love languages op de werkvloer

Aha!

Wie dacht dat de term 'love language' alleen maar voorkomt in relaties, heeft het mis. Zo is er ook op de werkvloer sprake van verschillende soorten love languages. Hoog tijd om deze eens op een rijtje te zetten!

Love languages op de werkvloer

Hoewel we bij de term 'love language' vaak denken aan een liefdesrelatie tussen twee personen, kan het ook een hele andere betekenis hebben. Zo kan de term ook worden toegepast op de werkvloer. En nee, dan bedoelen we niet in de vorm van een affaire of iets in die trant.

Waardering op de werkvloer kan je namelijk ook uiten middels verschillende love languages. Auteur Gary Chapman schreef samen met psycholoog Paul E. White het boek The 5 Languages of Appreciation in the Workplace. In gesprek met Huffpost spraken de twee over het doel van het boek. Zo hopen ze om meer dankbaarheid op de werkvloer te creëren.

Waardering op de werkvloer is er namelijk niet alleen maar om iemand op je werk een goed gevoel te geven. Het zorgt automatisch voor het verhogen van de productiviteit en winstgevendheid. Maar dat is niet het enige volgens White. Ook 'helpt waardering teamleden binnen een organisatie om beter samen te werken. Het helpt hen om hun doelen efficiënt te bereiken'.

Love languages herkennen

Toch is het soms lastig om erachter te komen hoe medewerkers het liefst benaderd willen worden als we het hebben over love languages op de werkvloer. Het is dan ook belangrijk om te vragen waar zij de voorkeur aan geven, of om op hun 'manier van dankbaarheid' te letten. Om het makkelijker te maken, leggen White en andere experts uit welke twee methoden het populairst zijn op de werkvloer.

Positieve feedback

Een welbekend blijk van waardering is positieve feedback. Of het nou schriftelijk of mondeling wordt gegeven, werknemers worden hier nou eenmaal blij van. Wel legt consultant Diana Rogers Jaeger uit dat – hoewel de meesten het liefst één op één feedback krijgen – het verschilt per persoon. "Het is specifiek voor mensen. Sommigen geven misschien de voorkeur aan lof die wordt gegeven door anderen te vertellen wat voor geweldig werk de persoon in kwestie doet."

Quality time

Ook quality time met medewerkers is een methode om te vertellen dat je ze waardeert. Van teambuildingsactiviteiten tot vrijmibo's, en van tijd inplannen met elkaar tot jaarlijkse uitjes, quality time is een belangrijke manier om waardering te uiten.

"Quality time kan betekenen dat je je teamleden regelmatig steunt", aldus Yan Maschke, adviseur op het gebied van strategie en leiderschap. "Vraag hoe het met ze gaat, luister goed naar ze, bespreek hun carrièredoelen en praat over de persoonlijke ontwikkeling." Wel is het volgens Nicole Turnbull belangrijk dat je je volledige aandacht richt op je werknemers wanneer je quality time inschakelt. "Schakel je e-mails en meldingen uit en leg je telefoon weg om afleiding te voorkomen. Doe je best om afspraken niet te verzetten of af te zeggen en zorg ervoor dat je je aandacht volledig bij je team legt.

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock