Dít onverwachte ding kan je helpen om je beter te concentreren op de werkvloer

Niet iets waar we zo 1, 2, 3 aan zouden denken.

Wist je dat er één bepaald ding kan helpen om je concentratie op de werkvloer te verbeteren? Content creator Caroline Stern onthult in gesprek met Huffpost namelijk dat zij vaak een 'geheim wapen' gebruikt wanneer ze haar werk gedaan moet krijgen.

Geur

Naast een bepaald nummer en een goed office look is het 'geheime wapen' van Stern een lekkere geur op de werkvloer. En dat is niet zomaar. Er zit namelijk een hele wetenschap achter waarom bepaalde geuren ons beter laten werken én denken.

Eén reden hiervoor is simpelweg omdat we allemaal van lekkere geuren houden. "Aangename geuren worden geassocieerd met betere prestaties, wat waarschijnlijk komt door een betere stemming. Onaangename geuren verminderen de prestaties juist, wat waarschijnlijk komt door een negatieve stemming", aldus Mark Moss, hoofd van de afdeling psychologie aan de Northumbria University.

Daarnaast is er nóg een reden waardoor we ons wellicht beter kunnen concentreren op de werkvloer door geuren. Dit heeft te maken met de wisselwerking met onze hersenen. "Aroma's bestaan uit kleine bestanddelen. Wanneer we deze inademen, komen ze in de longen terecht. Hier komen ze in de bloedbaan terecht en worden ze rechtstreeks naar de hersenen geleid", gaat hij verder. "Omdat deze moleculen zo klein zijn, kunnen ze de bloed-hersenbarrière passeren en direct inwerken op de neurochemische systemen van de hersenen." Met andere woorden: wanneer je een geur inademt, komt deze sneller in je hersenen terecht.

Rustgevende geuren

Zit jij op kantoor en merk jij dus dat je een beetje inkakt en de concentratie ver te zoeken is? Dan adviseert Moss om te experimenteren met geuren. Zo raadt ze bijvoorbeeld pepermunt, rozemarijn en salie sterk aan. "Misschien is het niet verrassend dat kalmerende aroma's zoals lavendel en kamille niet worden aanbevolen", zo legt Moss uit. Loreto Remsing, parfumeur, beaamt dit. Zij legt uit dat frisse, 'buitenluchtgeuren' juist helpen om beter te kunnen concentreren. De geur die zij vaak aanbeveelt, is basilicum.

"Toen ik eind jaren 90 studeerde, maakte ik een kleine aromatherapiespray met een paar druppels essentiële basilicumolie, en nam deze mee naar school. Ik sprayde het op mijn gezicht of vernevelde het om me heen als ik een oppepper nodig had. Het was heerlijk om mijn zintuigen nieuw leven in te blazen op het moment wanneer je je energie begint te verliezen."

Iedereen is anders

Toch is het belangrijk volgens de geurexperts om rekening te houden met het feit dat niet iedereen hetzelfde is. Dit betekent dus niet dat wanneer een geur bij iemand anders goed werkt, het ook goed aanslaat bij jou. "Je vroege ervaring met geuren, verandert de latere reactie in je hersenen op diezelfde geuren", legt neurobioloog Michael Leon uit. "Mensen reageren daarom heel anders op dezelfde geuren."

Makkelijk gezegd hebben we dus allemaal een individuele smaak en voorkeur voor geuren. Het is dus ook aan jou om erachter te komen welke geuren er voor jou werken om je beter te kunnen concentreren. Wel heeft geur consultant Tracy Wan nog een advies: "Ik denk dat ons vermogen om geuren specifiek te associëren met iets anders, niet mag worden onderschat. Vroeger luisterde ik altijd weer naar hetzelfde liedje als ik iets moest onthouden. Nu associeer ik dat liedje met productief zijn. Hetzelfde kan gezegd worden van geuren."

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock