Ghosten op de werkvloer: het gebeurt steeds vaker

Een expert legt uit.

We weten allemaal anno 2024 wat het fenomeen 'ghosting' betekent. Wanneer we deze term horen, denken we meestal meteen aan relaties die stuklopen, omdat de één de ander ineens negeert. Echter komt dit ook steeds vaker voor op werkgebied, denk bijvoorbeeld aan sollicitatiegesprekken waar je niets meer over hoort. Wij vertellen je daarom wat je kunt doen als jij geghost wordt op carrièrevlak.

Ghosten

Niemand vindt het leuk om geghost te worden. En hoewel het fenomeen eerder meestal vaak in de dating scene werd opgemerkt, gaat dat steeds een stukje verder. Het gaat zelfs zó ver dat ghosting inmiddels ook een heel ding is in het werkveld. Zo worden steeds meer potentiële werknemers geghost na hun sollicitatiegesprek.

"Helaas is het bijna onvermijdelijk om geghost te worden – of het nu persoonlijk of professioneel is", zo legt Rebecca Williams, adviseur talenstrategie bij Indeed. "In het duister worden gelaten door je droombaan kan net zo frustrerend of pijnlijk zijn als niets meer horen van een date." Maar hoe raap je jezelf weer bijeen wanneer je dit hebt moeten ondergaan? Stylist legt het uit.

Verwerk je teleurstelling

Allereerst is het belangrijk om de teleurstelling te verwerken. En daar mag je echt de tijd voor nemen. "Misschien wil je jezelf een dag vrij geven van sollicitatiegesprekken", aldus Williams. "Ga iets doen wat je leuk vindt om te doen of ga langs een vriendin voor wat afleiding."

Leg niet alleen de schuld bij jezelf

Daarnaast kan het je helpen om niet alleen maar de schuld bij jezelf neer te leggen. We snappen dat het logisch is dat je meteen gaat denken dat je iets fout hebt gedaan omdat ze je ghosten, maar dat moet je juist niet doen. "Het eerste wat je moet onthouden is dat het niet netjes is van een werkgever om je te ghosten, en dat het niet jouw schuld is", legt Williams uit. "Het is ook belangrijk om te begrijpen dat je waarschijnlijk nooit zult weten waarom je nooit meer wat hebt gehoord."

Vindt de balans

Ook is het belangrijk om de balans weer zien te vinden. Ga kijken wat je juist zo leuk leek bij die ene baan en zet dat op een lijstje. Wellicht helpt dit je tijdens de zoektocht naar een andere baan. "Als de functie waar jij door bent geghost alles afvinkte van je lijstje, is dat misschien extra moeilijk, maar het kan ook de motivatie geven om te weten dat er vergelijkbare functies zijn", gaat Williams verder.

Bestudeer de concurrentie

Ook kun je volgens Williams kijken welke concurrenten het bedrijf heeft waar jij hebt gesolliciteerd. Wellicht nemen zij ook mensen aan voor een vergelijkbare functie. Worth a try, toch?

Netwerken is key

Als laatste adviseert Williams om niet bang te zijn om connecties te gebruiken bij het zoeken naar een nieuwe baan. "Vaak kunnen mensen die met ons hebben gewerkt en ons op werkgebied het beste kennen, goed aangeven welke kansen het beste passen bij onze vaardigheden en ervaring."

Bron: Stylist | Beeld: Adobe Stock