Moet je belasting betalen over de verkoop van je tweedehandsspullen?

Wij hebben het antwoord.

Het is inmiddels maart en dat betekent dat we allemaal aangifte moeten doen voor onze inkomstenbelasting. Maar hoe zit dat nou eigenlijk met het verkopen van tweedehandsspullen? De geruchtenmolens draaiden overuren, want moet je hier nou belasting over betalen? Gelukkig heeft Vinted daar nu een antwoord op.

Mythes

Er zweven inmiddels heel wat verwarrende nieuwsberichten en speculaties rond over de Belastingdienst die "je Vinted-verkoop in de gaten houdt". Terwijl nieuwe Europese regels geen impact op de gebruikers zelf, maar vooral invloed hebben op de administratie voor platforms zoals Vinted. Hoewel belastingen een ingewikkeld onderwerp kunnen zijn, richten we ons op de simpele feiten, zodat we kleding een nieuw leven kunnen geven en ons geen zorgen hoeven te maken over belastingen.

Om de verwarring uit de wereld te helpen, heeft Vinteds Renée Lamboo van personal finance-platform PorteRenee.nl gevraagd om een aantal van de belangrijkste mythes rondom de nieuwe regels te ontkrachten:

Als ik mijn persoonlijke spullen verkoop, moet ik dan belasting betalen?

Renée Lamboo: "Nee, de verkoop van persoonlijke items wordt niet belast in Nederland. Wellicht heb je wat gelezen over 30 items of €2.000,-, maar dat is wat anders. Dat zijn de voorwaarden wanneer platforms zoals Vinted verplicht zijn om informatie te delen met de Belastingdienst. Het bereiken van dat bedrag of aantal, betekent niet dat je belasting moet betalen: het verkopen van persoonlijke spullen wordt niet belast."

Laten we een paar voorbeelden nemen van de verkopers die je op Vinted vindt

  • Simone verdiende 300 euro met de verkoop van haar oude kleding.
  • Bart verkocht 36 items uit zijn eigen kast.
  • Laura verkocht spullen van haar gezin en heeft 2.200 euro verdiend.

In al deze gevallen betaal je geen belasting, want er worden persoonlijke spullen verkocht.

Een voorbeeld van een ondernemer of handelaar: Daniel is een commerciële handelaar die specifiek artikelen inkoopt om ze vervolgens voor meer geld door te verkopen, winst te maken. Dit betekent dat Daniel een bedrijfsmatige activiteit uitoefent, en daardoor kan hij belastingplichtig zijn.

Als mijn verkoopgegevens worden gedeeld met de Belastingdienst, moet ik dan belasting betalen?

Renée Lamboo: "Nee, wanneer je verkoopinformatie naar de Belastingdienst gaat, betekent dit niet dat je belasting moet betalen over die verkopen. Het verkopen van persoonlijke spullen wordt niet belast. Over het algemeen worden alleen ondernemingen of commerciële handelaren die verkopen met het doel om winst te maken, mogelijk belast maar dit heeft geen invloed op jou en je persoonlijke kledingkast-opruimsessies."

Je kunt dus rustig doorgaan met het verkopen van je eigen kleding die je niet meer draagt op Vinted en deze een tweede leven geven zonder je zorgen te maken over belastingen.

Bron: Vinted | Beeld: Adobe Stock