Out of office: tips om in de vakantiemodus te komen

'Het is toch nog verrassend moeilijk om je daadwerkelijk af te zonderen, te ontspannen en plezier te hebben', aldus een expert.

Ga jij binnenkort lekker eventjes op vakantie, maar vrees je nu al dat je niet uit die 'werkmodus' komt? Dat snappen we maar al te goed. Toch zijn er een aantal tips die je kunnen helpen om ervoor te zorgen dat jij ook daadwerkelijk out of office bent tijdens je vakantie.

Afstand doen van ons werk

Voel jij ook vaak de drang om tóch nog even op je mail te kijken, terwijl je op een heerlijke zonnige vakantiebestemming bent? Geloof ons, je bent echt niet de enige. Het komt namelijk vrij vaak voor dat mensen het moeilijk vinden om écht out of office te gaan op vakantie. Maar hoe komt dat?

"De meesten van ons fantaseren erover om even weg te zijn uit hun dagelijkse sleur, maar het is toch nog verrassend moeilijk om je daadwerkelijk af te zonderen, te ontspannen en plezier te hebben", aldus Charlotte Fox Weber, psychotherapeut en auteur. "Veel van ons voelen ons trots en belangrijk als we op de hoogte blijven van alle updates. Onze telefoon kan een gevoel van betrokkenheid en aanwezigheid geven, hoe ver je ook weg bent."

Weber legt uit dat we het moeilijk vinden om afstand te doen van ons werk, omdat vakantie kan voelen als een soort tweestrijd. "Een deel van je verlangt misschien naar ontspanning en rust, maar je bent ook op zoek naar bevestiging. Je krijgt een bepaalde boost door te communiceren met mensen die niet zijn waar jij bent.

Ontspannen

Maar hoe kunnen we er nou voor zorgen dat we ons ook daadwerkelijk ontspannen tijdens onze welverdiende vakantie? Weber geeft een aantal tips: "Geef je over aan het moment en laat het toe om iets nieuws te observeren of in je op te nemen. Al is het maar een teug frisse lucht", aldus Weber. "Zelfs als je naar een plek gaat waar je al meerdere keren bent geweest, overtuig jezelf er dan toch van dat je in een andere omgeving bent. Probeer dan bijvoorbeeld naar een ander strand te gaan of naar andere strandtentjes. Zo kun je de 'standaard routine' doorbreken zodat je toch het gevoel hebt dat je iets nieuws ervaart. Hierdoor grijp je minder snel naar de telefoon.

Stel jezelf vragen

Ook is het belangrijk om jezelf vragen te stellen. Wordt niet meteen zenuwachtig, maar vraag jezelf eens af waarom je zo onrustig wordt tijdens je vakantie.

  • Probeer je jezelf te bewijzen tegenover iemand?
  • Wil je weglopen en ontsnappen van de plek waar je op dat moment bent door terug te gaan naar de vertrouwdheid van alledaagse druk?
  • Heb je heimwee naar je werk? "Heimwee kunnen we op elke leeftijd nog krijgen. Ook al praten we hier als volwassenen niet makkelijk erover. Onze telefoons kunnen ervoor zorgen dat we ons dichter bij de dingen zijn die we kennen."

Daarnaast is het belangrijk volgens Weber dat we de dingen bekijken vanuit een ander perspectief. En nee, dat hoeft niet moeilijk te zijn. Dit kan je bijvoorbeeld al doen door met je familie en vrienden te praten om er zo achter te komen hoe zij tegen bepaalde dingen aankijken. "Als je onzeker bent over je rol op het werk, vriendschappen of gewoon het dagelijks leven, bedenk dan wat hier achter zit en geef jezelf de kans om het grotere plaatje te doen."

Bron: Stylist | Beeld: Adobe Stock