Tips bij het verminderen van overgangsklachten

Aha!

Iedere vrouw komt uiteindelijk in de menopauze terecht. Hiermee wordt de laatste ongesteldheid bedoeld. De overgangsklachten kunnen echter al in de jaren voorafgaand aan deze laatste menstruatie ontstaan en kunnen nog jaren aanhouden. Hoewel er geen ontkomen aan is, hoeft dit niet te betekenen dat de klachten overheersend moeten zijn. Door de juiste aanpassingen kunnen de klachten verminderd worden, zodat je hier zo min mogelijk overlast door ervaart. Maar waar moet je dan aan denken? In dit artikel geven we enkele tips bij het verminderen van overgangsklachten.  

Gebruik supplementen bij overgangsklachten

Gezonde voeding heeft prioriteit tijdens de overgang. Om je lichaam extra te ondersteunen, is het gebruik van supplementen ook zeker aan te bevelen. Het uitgangspunt blijft om de meeste vitamines en mineralen uit je voeding te halen. Gedurende de overgang heeft het lichaam echter soms meer nodig. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan of ervaar je meer klachten. Supplementen bieden je lichaam dan de ondersteuning die het nodig heeft. Seemenopause.com begrijpt de overgang en heeft een aantal supplementen ontwikkeld in samenwerking met specialisten. Deze supplementen zijn speciaal bedoeld om overgangsklachten te verminderen en tekorten aan te vullen.  

Wees extra lief voor jezelf  

Dit klinkt misschien een beetje zoetsappig, maar het is wel de beste manier om de overgang door te komen. Heb vertrouwen dat je lichaam weet wat het moet doen. Het is heel normaal om veranderingen door te maken. Door er niet tegenin te bewegen en te luisteren naar wat je lichaam op dat moment nodig heeft, zorg je ervoor dat je er soepeler doorheen gaat. Merk je dus dat je echt wat vaker moet rusten of door stress juist meer behoefte hebt aan tijd voor jezelf? Neem dit dan ook. Neem eens een dagje vrij en doe lekker niks. Ga een keer naar de sauna. Spreek af met vriendinnen. Wees extra lief voor jezelf. Je lichaam verdient dit.

Blijf praten met je partner over jullie seksleven

Gedurende de overgang kan het best lastig zijn om je seksleven gezond te houden. Veel vrouwen ervaren bijvoorbeeld vaginale droogheid, waardoor seks minder prettig is. Ook het libido kan flink afnemen. Het is belangrijk dat je hierover kunt blijven praten met je partner. Ga het gesprek aan en bekijk op welke manieren jullie het leuk kunnen houden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een natuurlijk glijmiddel.  

Beweeg minimaal dertig minuten per dag

Het is voor iedereen belangrijk om voldoende te bewegen, zeker als er veel van je lichaam wordt gevraagd. Door iedere dag minimaal dertig minuten matig tot intensief te bewegen, bied je de ondersteuning die nodig is. Dit vermindert stress, zorgt ervoor dat je minder onrust ervaart en is beter voor het hart, de spieren en de gewrichten.  

Dit betekent overigens niet dat je ook dagelijks naar de sportschool moet gaan. Het is al voldoende om lekker te wandelen, te fietsen of op andere manieren kleine extra beweegmomentjes in de dag te creëren. Doe iets waar je ook echt gelukkig van wordt, zodat dit gemakkelijker vol te houden is.  

Beeld: Adobe Stock