Hier moet je rekening mee houden als je een cosmetische behandeling wilt ondergaan

Goed om te weten!

Cosmetische behandelingen lijkt populairder te zijn dan ooit. Maar hoe weet je wat voor jou het beste werkt en waar moet je allemaal rekening mee houden? Wij vroegen het dokter Frodo Gaymans, eigenaar van Kliniek Dokter Frodo.

1. Weet waarom je iets wil doen

Wil jij aan de fillers of de botox? Dan is het belangrijk om bij jezelf te rade te gaan waarom je dit precies wilt. “Cosmetische behandelingen gaan niet alleen om de behandeling zelf, maar ook de psychologische aspecten erachter”, legt Frodo uit als we met hem bellen. “Waarom wil iemand een behandeling? Mensen hebben weleens belemmerende gedachten over hun uiterlijk. Die gedachten kun je veranderen door je uiterlijk te veranderen, maar je kunt het ook anders bekijken. Want misschien kun je die belemmerende gedachten wel veranderen door de gedachte zelf aan te passen”, vindt Frodo. Bij Kliniek Dokter Frodo zal het team iemand dan ook nooit zomaar behandelen, zonder precies te weten waarom iemand iets wil laten doen.

Door met zijn cliënten in gesprek te gaan, hoopt Frodo iemand inzicht te geven over waarom iemand iets aan diens uiterlijk wil veranderen. “Tijdens een goed consult of een goede intake krijgt de patiënt inzicht in de juiste behandeling en het maken van de juiste keuze. Wanneer iemand op consult komt, heeft diegene vaak al een idee gevormd van wat diegene wil veranderen. Daarom gaan we altijd in gesprek met iemand van: wat wil je nou eigenlijk precies? Waarom ben je ontevreden over je lijntjes? Waarom wil je grotere lippen?”

“Het is weleens voorgekomen dat iemand hier komt met de wens van lipfillers. Maar als we dan met diegene in gesprek gaan, blijkt dat er eigenlijk iets anders aan de hand is. Diegene wil vollere lippen, omdat haar vriendinnen met grotere lippen veel meer mannelijke aandacht krijgen. Vollere lippen gaan er dan waarschijnlijk niet opeens voor zorgen dat je onzekerheid verdwijnt en je meer aandacht krijgt. Onzekerheid kan in veel diepere lagen zitten, dus daarom gaan we altijd met iemand in gesprek.” Daardoor komt het regelmatig voor dat iemand toch geen behandeling ondergaat. “Dat gebeurt heel vaak.”

Uiteraard komt het ook vaak genoeg voor dat iemand wel een behandeling ondergaat. “Ik hoop altijd dat iemand blij is met zichzelf. Als iemand bij ons binnenkomt die al blij is met zichzelf, maar aangeeft dat het haar zo mooi lijkt om vollere lippen te hebben, is dat een heel ander verhaal.”

2. Mensen willen snel te veel

Ook komt het regelmatig voor dat mensen met verkeerde ideeën aankloppen bij Kliniek Dokter Frodo. Door social media en photoshop kunnen mensen namelijk een vertekend beeld krijgen van wat mogelijk is. “Het kan zijn dat iemand vollere lippen wil, maar je krijgt niet altijd een mooiere en natuurlijke look door fillers in de lippen te plaatsen.”

“Een lip wordt namelijk gevormd door de vorm van je tanden, gecombineerd met de vorm van je kaak, gecombineerd met spieren. Als je een mooiere mond wil hebben, kan het dus ook zijn dat je niet lipfillers moet laten plaatsen, maar meer kaakvolume nodig hebt.” Dit is dan ook de reden waarom Frodo waarschuwt om niet meteen bij de eerste en de beste goedkope kliniek aan te kloppen. “Het kan zijn dat het team daar dan niet kijkt naar het totaalplaatje, maar alleen lipfillers plaatst. Bij ons in de kliniek maken we daarom altijd een analyse van het gezicht. Dat is vaak de eerste keer dat mensen zich er echt bewust van worden dat er een asymmetrie in hun gezicht is. Een analyse zien we als een nulmeting. Daarna geven we informatie over alle mogelijkheden. Pas als iemand alle mogelijkheden heeft gekregen, gaan we praten over een mogelijke behandeling.”

3. Verdiep je goed

Frodo benadrukt nogmaals dat je een cosmetische ingreep nooit bij de eerste en de beste kliniek moet uitvoeren. “Cosmetische behandelingen worden steeds toegankelijker, omdat er plekken zijn waar je heel goedkoop fillers in je lippen kunt laten zetten. Als de hoofdboodschap van een behandelaar is: we zijn goedkoop. Ga dan na of het misschien te goedkoop is om waar te zijn.” Frodo raadt je daarom aan om je altijd te verdiepen in het consult dat je krijgt, en de producten en de techniek die een behandelaar uitvoert.

“Iedereen Googelt natuurlijk naar een geschikte kliniek. Maar vaak kom je dan meteen uit bij de kliniek met het hoogste marketingbudget”, gaat hij verder. “Als iemand dan verder kijkt, kost de gewenste behandeling daar 800 euro minder dan bij die andere kliniek.” Ook waarschuwt Frodo dat je niet meteen de voor-en-na-foto’s van een behandeling moet geloven. “Heel vaak zijn die beelden bewerkt.”

Frodo hoopt daarom dat mensen Leading Clinics zullen raadplegen. “Met een groep artsen hebben we ons eigen label gestart: Leading Clinics. Een label dat garant staat voor een bepaalde kwaliteit. Van die groep artsen zit iedereen langer dan vijf jaar in het vak en heeft iedereen een eigen kliniek. We weten van elkaar dat we een goed consult uitvoeren en altijd eerst naar iemands achtergrond kijken en met je meedenken. We zullen dus niet zomaar iets bij je uitvoeren, maar kijken ook naar iemands geluksbeleving. Bovendien zorgen we er ook voor dat je de veiligste keuze maakt.”

4. Wil niet te veel

Aangezien cosmetische behandelingen steeds betaalbaarder is, kunnen mensen nog weleens doorslaan in wat ze willen. “Mensen kunnen verblind worden door hun wensen. Dat is iets wat we heel veel zien. Ze raken in de ban van alle mogelijkheden die er zijn om hun gezicht te verbeteren of mooier te maken. Dat gaat soms zo ver, dat mensen er helemaal niet meer natuurlijk uitzien.”

Bij de kliniek van Frodo komen dan ook weleens mensen die overbehandeld zijn. “We willen mensen bewust maken over waar hun schoonheid ligt en wat de mogelijkheden zijn. We willen dat iemand er ook altijd nog natuurlijk uitziet. Het komt daarom nog best vaak voor dat we een klant adviseren om eerste alle fillers eruit te laten halen, omdat iemand is overbehandeld. Het eerste wat we vaak horen is: ‘Nee, ik ben helemaal niet overbehandeld’, en dat ze de fillers er niet uit willen halen. Maar toch raden we het iemand dan wel aan om de fillers eruit te halen. Wat mij betreft is iemand minder mooi als je er niet meer natuurlijk uitziet. Dat is vaak een heel moeilijk gesprek. Het komt ook weleens voor dat we mensen afwijzen om te behandelen als ze niet bereid zijn om de fillers te verwijderen.” Dus zit jij te denken aan een ingreep? Wil dan vooral niet te veel.

Beeld: SO PR

Laatste nieuws