Het is vandaag Wereldwaterdag. Voor Simavi en EARTH Water het moment om aandacht te vragen voor vrouwen in de watercrisis. Door waterschaarste in Afrika en Azië worden vrouwen gedwongen om seks te hebben in ruil voor water. En dat moet stoppen.
Teken de petitie
Door waterschaarste in Afrika en Azië is het voor vrouwen in een aantal landen in deze continenten moeilijk om aan schoon drinkwater te komen. Vaak kunnen ze hun jerrycan pas vullen als ze seksuele gunsten verlenen aan de mannen die het punt bewaken. Om hier aandacht voor te vragen hebben ontwikkelingsorganisatie Simavi en sociale onderneming EARTH Water de handen ineengeslagen. Samen lanceren ze vandaag '100% Seksvrij Water'.
Met het limited edition drankkarton willen Simavi en EARTH Water niet alleen aandacht vragen voor de seksuele afpersing, maar mensen ook oproepen om de petitie aan de Verenigde Naties te tekenen om seks in ruil voor water te stoppen. 100% Seksvrij Water zal verkrijgbaar zijn op verschillende festivals en voor afnemers van EARTH Water. Het karton is voorzien van een QR-code die mensen naar de petitie leidt.
Over de sextortion
Sextortion (een begrip dat staat voor seksuele afpersing), is een vorm van machtsmisbruik, waarbij vrouwen onder druk worden gezet om seks te hebben in ruil voor drinkwater. In landen in Afrika en Azië (zoals onder andere in Kenia en Bangladesh) is veel waterschaarste. Vrouwen en jonge meiden moeten meestal lang lopen naar waterpunten en die waterpunten worden vaak beheerd door mannen. Vrouwen en meisjes die water willen halen, worden gedwongen seks te hebben met deze beheerders om water te kunnen krijgen.
"Toegang tot schoon drinkwater is een mensenrecht, maar nog altijd heeft één op de vier mensen geen veilige toegang", vertelt Sabine Brusse, campagneleider bij Simavi. "Simavi vindt dat iedereen wakker moet worden voor de extreme omvang van de watercrisis. ‘100% seksvrij water’ doet je nadenken over de vanzelfsprekendheid die wij hier kunnen ervaren.”
Tekenen kan een verschil maken
Met de bewustwordingscampagne 'Stop Seks voor Water' van Simavi hoopt de ontwikkelingsorganisatie een einde te kunnen maken aan de seksuele afpersing. Simavi hoopt in het najaar van 2024 80.000 handtekeningen te hebben verzameld, om deze vervolgens aan te kunnen bieden aan Pedro Arrojo-Agudo, de Special Rapporteur op Water en Sanitatie van de Verenigde Naties. Hiermee wil de ontwikkelingsorganisatie de rapporteur oproepen om lidstaten op hun verantwoordelijkheid te wijzen om deze mensenrechtenschending te stoppen.
En de petitie tekenen kan echt verschil maken. Eerder verzamelde de organisatie al handtekeningen om de Nederlandse politiek aan te sporen in actie te komen. Met succes: de Tweede Kamer nam een motie aan om meer aandacht te hebben voor lokale klimaatoplossingen. Tekenen, dus!
Beeld: Sacha de Boer, Simavi, EARTH Water