Fotograaf Lily Merriman schoot fotoserie van Dior-modellen die van show naar show haasten

Een serie met modellen die zich met een full glam haar- en make-uplook in hun eigen alledaagse streetwear naar de volgende show begeven.

Je ziet ze maar een paar seconden op de runway, maar modellen hebben aan Paris Fashion Week een volledige dagtaak. Achter de schermen verloopt het vaak chaotisch, en dan moeten de modellen zich ook nog van show naar show haasten. Modefotograaf Lily Merriman schoot de serie Models Off Duty.

Van catwalk naar catwalk

Het is voor een model een hele prestatie als je een Paris Fashion Week-klus bemachtigt. Tijdens het lopen van de show, zijn alle ogen dan ook op hen gericht. Toch zijn het vaak de street style-looks van fashion week goers, a-listers en designers waar de fotografen hun lens post-show op richten. Voor haar serie Models Off Duty gooide modefotograaf Lily Merriman het over een andere boeg. Zij volgde de Dior-modellen die zich na de Women's Autumn-Winter 2024-2025 show naar hun volgende gig haastten.

Waar veel fotografen maanden van tevoren dé modeweek van het seizoen al in hun agenda's omcirkelen, beruste Lily's aanwezigheid aan Paris Fashion Week op toeval. De Amerikaanse fotograaf was dan wel naar de Franse hoofdstad afgereisd, maar niet om Dior-modellen vast te leggen. "Ik had oorspronkelijk een reis van een maand naar Parijs geboekt om hier mijn creatieve energie op te laden en om onderweg een paar relaxte fotoshoots te doen", vertelt ze in gesprek met Marie Claire. "Ik had geen idee dat de modeweek plaats zou vinden. Dit ontdekte ik pas toen ik een paar modellen in de trein tegenkwam die naar Porte de Champerret reisden voor castings. De prachtige modellen off duty zien in de drukke metro inspireerde me meteen."

Lily wist dat ze een serie wilde maken van de off duty modellen. "Ik deed onderzoek naar welke shows wanneer plaatsvonden, hoe je modellen na de catwalk kon vinden en ga zo maar door. Van daaruit ontwikkelde het verhaal zich."

Liefde voor kunst

Oorspronkelijk studeerde Lily journalistiek, maar na haar afstuderen werd haar liefde voor fotografie aangewakkerd – iets wat eigenlijk van jongs af aan al in haar zat. "Al van kleins af aan werd ik enorm geraakt door kunst. Of het nu een schilderij uit de achttiende eeuw is, de cinematografie in The Lord of the Rings, of een prachtig muziekstuk. Toen ik op mijn 21ste kennis maakte met modefotografie, ontdekte ik dat ik diezelfde gevoelens op mijn eigen, unieke manier kon vastleggen. Op vele manieren is modefotografie waar mijn creativiteit haar thuis vond."

"Het was zo fantastisch om de modellen tijdens Paris Fashion Week vast te leggen. Ik fotografeer alles met een analoge camera. Het is spannend om tijdens het fotograferen niet precies te weten hoe de foto's eruit komen te zien, maar dit stelde me in staat om echt in het moment te leven en al mijn aandacht te richten op het verhaal dat zich voor me ontvouwde. Ik voelde me als een onderzoeker. Ik analyseerde de menigte en probeerde de modellen te onderscheiden van de bezoekers, om vervolgens naar ze toe te rennen om hun foto te maken voordat ze zich naar hun volgende shows haastten."

Het contrast

Met name het contrast van deze fotoserie sprak de fotograaf erg aan. Modellen die zich met een full glam haar- en make-uplook in hun eigen alledaagse streetwear naar de volgende show begeven. "Het geeft een unieke inkijk in de persoonlijkheid van elk model, zeker omdat ze normaal in elkaar moeten opgaan op de catwalk. Alle modellen waren zo vriendelijk en bereid om voor me te poseren, ondanks hun drukke schema's. Bovendien was de schoonheid van de Tuilerieëntuin waar de Dior-show plaatsvond ongeëvenaard en vormde het een prachtig decor voor deze fotoserie."

Fashion Week was voor Lily een heel nieuwe ervaring. Zeker gezien de fotograaf haar shoots normaal gesproken heel zorgvuldig samenstelt en van tevoren plant. Voor deze shoot was het tegenovergestelde het geval. "Ik wist niet waar de meerderheid van de shows gehouden zou worden tot minder dan 24 uur van tevoren. Hoewel het op zoveel manieren spannend was en buiten mijn comfortzone lag, weet ik niet of ik ooit trotser ben geweest op een reeks beelden dan op deze. Ik hoop in de toekomst nog vele Fashion Weeks te kunnen fotograferen!"

Beeld: Lily Merriman