5 work habits die een depressie kunnen verhullen

2. Je stort je volledig op je werk

Steeds meer mensen lijden tegenwoordig aan een depressie. Dit vertaalt zich ook naar bepaalde gewoonten op de werkvloer, maar misschien niet in de vorm zoals je dat zou verwachten.

Depressie

We hebben allemaal wel eens een slechte dag. Maar als slechte dagen je nieuwe normaal worden, heb je misschien te maken met een depressie. Deze depressie uit zich vaak in neerslachtig- en vermoeidheid, maar kan op het werk in hele andere vormen tot uiting komen. Om het verschil tussen een slechte dag en depressie te leren herkennen, vroeg HuffPost verschillende therapeuten naar de work habits die vaak wijzen op een onderliggende depressie.

1. Je bent een stuk minder punctueel dan vroeger

Als je merkt dat je deadline na deadline mist, kan dat een symptoom zijn van depressie volgens Ryan Howes, psycholoog en auteur van Mental Health Journal for Men. “Ik kende iemand die altijd plezier had in zijn werk, actief betrokken was bij projecten en veel contact had met zijn collega’s. Toen hij depressief werd, begon hij door zijn wekker heen te slapen en kwam hij constant te laat op zijn werk. Hij liep achter op deadlines, ging niet meer met collega’s lunchen en werd zeer kritisch over de prestaties van hemzelf en die van zijn collega’s”, vertelt hij.

Zijn collega’s merkten de veranderingen in zijn gedrag op en trokken gelukkig op tijd aan de bel, waardoor hij werd aangemoedigd om hulp te zoeken. Nadat hij dat had gedaan, voelde hij zich binnen enkele maanden stukken beter, zo vertelt Howes.

2. Je stort je volledig op je werk

Hoe een depressie eruit ziet, verschilt per persoon. Sommige mensen storten zich bijvoorbeeld volledig op hun werk. Alicia Velez, gediplomeerd klinisch maatschappelijk werker in New York, noemt het voorbeeld van een werknemer die gaat scheiden of voor een ziek familielid zorgt. “Misschien heb je een collega die meer uren werkt dan normaal, altijd zijn hand opsteekt om op die lange zakenreis te gaan, of degene wil zijn die uitdagende zaken of problemen aanpakt”, zegt ze. “Validatie en erkenning op het werk voelen vaak beter dan de confrontatie aangaan met deze negatieve aspecten op privégebied.”

3. Je zoekt je collega’s niet meer op

Veel mensen die kampen met een depressie gaan zichzelf isoleren, zegt Velez. Bij een extravert en aanwezig persoon, zal dit hoe dan ook opvallen op de werkvloer. “Iemand die altijd actief deelnam aan vergaderingen, is nu stiller, zit achterin, of mist de vergadering zelfs helemaal”, zegt ze. “Het kan ook dat de werknemer bijvoorbeeld niet langer deelneemt aan de borrels na het werk. Of hij of zij zoekt op alle vlakken naar manieren om interactie met collega’s en/of managers te vermijden.”

4. Je hebt je emoties niet meer onder controle

Mensen met een depressie zijn niet alleen heel neerslachtig, vaak zijn ze ook nog eens erg prikkelbaar. Als je je mateloos irriteert aan een klein probleem op je werk, kan dit een teken zijn van depressie. Mensen met een depressie hebben namelijk te maken met onderdrukte woede, waar hun collega’s vervolgens het doelwit van kunnen worden. “Op het werk raak je dan snel geïrriteerd door alles en iedereen. Je hebt weinig tot geen geduld met collega’s en klanten”, zegt Shannon Garcia, psychotherapeut bij States of Wellness Counseling.

5. Je bent het plezier in je werk kwijt

Iedere baan kent leuke en minder leuke werkzaamheden, maar als je het plezier in ál je taken verliest is er reden tot bezorgdheid. Vooral als je deze werkzaamheden vroeger wél met plezier vervulde. “Je merkt dan misschien dat je alleen maar naar je scherm staart en doet alsof je het druk hebt”, zegt Garcia. “Het gebrek aan interesse dat depressie kan veroorzaken, kan ervoor zorgen dat ook je werk je steeds minder kan schelen.”

Advies

Ervaar jij je werk momenteel op bovenstaande manier? Dan raden de professionals het volgende aan:

Allereerst is het belangrijk om te luisteren naar wat je lichaam je vertelt. Stel jezelf ook vragen over waarom je op een bepaalde manier handelt. Daaruit kan al heel veel duidelijk worden. Daarnaast kan het erover hebben met geliefden helpen om je uit je isolatie te halen. Laat hen weten hoe de vlag erbij hangt, het lucht hoe dan ook op. Bekijk daarnaast van dag tot dag hoe je je voelt en vier de kleine overwinningen. Tot slot raden de experts aan om professionele hulp te zoeken, dat kan zowel in de vorm van medicatie als therapie zijn.

Bron: HuffPost | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws