Een groene oase in elke kamer van je huis

Laten we even eerlijk zijn, in het dagelijkse leven van onze generatie zijn er maar weinig rustmomenten. Momenten waarbij je eventjes helemaal niets moet en je alle gedachten, worries en verantwoordelijkheden even opzij kunt zetten. Wij zijn van de self-love maar dan wel helemaal goed gepland en met de juiste selectie aan producten en tools, wij zijn van believe in yourself maar dan wel gepaard met overthinking elke stap en situatie.

En daarnaast zijn wij ook nog eens ontzettend druk bezig met een carrière, sociaal leven, het huishouden en relaties! Helaas kunnen we nu niet allemaal massaal naar Bali vliegen voor een find yourself retreat, maar gelukkig zijn er ook andere manieren om toch meer rust in je leven te creëren.

Jouw thuis, jouw veilige haven

Een van de simpelste maar belangrijkste manieren om meer rust in je leven te creëren is door van jouw thuis een heerlijke oase van rust te maken. De plek waar je even helemaal jezelf kunt zijn, zonder te veel afleiding en triggers. Dit doe je door in je interieur te kiezen voor de kleuren die jou tot rust laten komen, door te gaan voor inspirerende decoratie en zo weinig mogelijk clutter. Een andere simpele maar oh zo effectieve manier om van jouw thuis een veilige haven van rust te maken is met kamerplanten. Yes, haal letterlijk meer groen in huis voor een betere levenskwaliteit. En dit bedoelen we serieus, want wist je dat kamerplanten hoge luchtzuiverende kwaliteiten hebben en daarnaast ook de luchtvochtigheid binnenshuis verbeteren? En dat niet alleen, kamerplanten en groen in het algemeen zorgen voor een betere nachtrust, verbeterde concentratie en productiviteit, alles wat je nodig hebt om vol goede moed aan een nieuwe dag te beginnen.

Maar wie heeft er nu tijd en energie om naar het tuincentrum te gaan om de planten te kopen en om ze daarna ook nog eens in leven te houden, we hebben het al druk genoeg! Geen zorgen, tegenwoordig kun je alles online bestellen en zelfs jouw planten thuis laten bezorgen! Dat scheelt al enorm in tijd.

Hoe kies je nu de juiste kamerplant die niet te veel zorg nodig heeft maar toch meer rust in je huis creëert? Wij hebben onze favoriete kamerplanten voor elke kamer in je huis op een rijtje gezet:

De woonkamer

De woonkamer is een plek waar je lekker wilt relaxen, misschien een beetje lezen, scrollen of netflixen of juist gezellig met vrienden het weekend inluidt. Een passende, makkelijke kamerplant voor de woonkamer is een Philodendron variant, bekend vanwege haar hartvormige bladeren in verschillende unieke kleuren. Deze plantensoort komt in alle soorten en maten, van kleine babyplantjes tot reusachtige eye-catchers in de kleuren van licht- tot donkergroen met zilveren, witte, roze en donkerrode details. Daarnaast heeft ze hoge luchtzuiverende kwaliteiten en heeft weinig verzorging nodig.

De keuken

Ja, ook je keuken kan wel een frisse groene touch gebruiken. De keuken waar je of juist urenlang aan het kokkerellen bent of waar je even snel in-en-uit loopt om je afhaalmaaltijd op te warmen. Om het meeste uit jouw keuken en kookkunsten te halen ga je voor kamerplanten die jou opvrolijken en energie geven, zoals de frisgroene Sansevieria familie die met haar dikke bladeren bijna geen water nodig heeft. Niet zoveel ruimte op het aanrecht voor planten? Geen zorgen, ga dan voor een leuke selectie hangplanten, ideaal omdat ze geen ruimte op je aanrecht of vloer innemen maar toch je keuken een frisse look geven. Kies bijvoorbeeld voor de makkelijke Dragon Jade of de Hoya Gracilis die de lucht in je keuken zuiveren.

De slaapkamer

In de slaapkamer draait het om rust, er is niets zo gezond en helend als een goede nachtrust en daarom is het belangrijk om een passende kamerplant in jouw slaapkamer te plaatsen. Ga voor een stijlvolle Ficus of een grote, tropische Monstera om de lege hoek op te vullen of kies juist voor hangplanten of kleine plantjes voor je nachtkastje als je niet te veel ruimte hebt. Een van onze favoriete kleintjes is de baby Micans Lime, van de Philodendron familie, met unieke gele hartvormige bladeren waar je vrolijk van wordt!

De badkamer

Last but not least, de badkamer waar je urenlang in de spiegel kunt turen en waar je jezelf even goed in de ogen kunt kijken voordat je naar bed gaat. Het is belangrijk dat dit een kamer van frisheid en schoonheid is, en dat vraagt om elegante planten die tegelijkertijd goed tegen vocht en (vaak) weinig natuurlijk verlichting kunnen. Denk bijvoorbeeld aan de Makoyana van de Calathea familie, ofwel bekend als pauwenplant vanwege haar unieke groene en donkerrode grote bladeren. Deze plant zuivert de lucht en heeft weinig verzorging nodig. Ook voor je badkamer geldt dat als je niet veel extra ruimte hebt, hangplanten of stekjes (babyplantjes) zijn ook ideaal in deze ruimte!

Om zoveel mogelijk uit je woonruimtes te halen, begin je met kamerplanten. Met de juiste makkelijke plant in elke kamer creëer jij in een handomdraai je eigen groene oase waar je heerlijk tot rust kunt komen.

Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws