Anne Hathaway over dieptepunt carrière: ‘Ik werd uitgekotst’

De actrice kreeg destijds geen rollen meer door haar slechte imago.

Anne Hathaway, bekend van onder andere de kaskrakers The Devil Wears Prada en The Princess Diaries, staat momenteel heel positief in het leven. Heel wat jaren geleden was dat wel anders, aangezien haar carrière toen door haar slechte imago aan een zijden draadje hing.

Liever

De afgelopen vijf jaar is er veel veranderd voor de actrice. Ze stopte met het drinken van alcohol, werd voor de tweede keer moeder, mocht 40 kaarsjes uitblazen én besloot liever voor zichzelf te zijn. “Het is de eerste keer in mijn leven dat ik mezelf zo goed ken”, legt ze uit in een interview met Vanity Fair. “Het maakt me niet meer uit wat anderen over me denken. Ik weet wie ik ben en wat mijn gevoelens zijn.”

Twee persoonlijkheden

Dat Anne zo in het leven staat, is niet zomaar. Toen ze als jonge actrice bekend werd, had iedereen een mening over hoe ze daarmee om moest gaan. “Iedereen zegt dat je jezelf moet beschermen. Alles en iedereen is gevaarlijk en wil wat van je. Mensen zeiden dat ik afstand moest houden en twee persoonlijkheden moest creëren”, vertelt ze. Daarmee bedoelt ze de echte Anne en de Anne die de buitenwereld te zien krijgt. “Ik vond het heel verwarrend. Zo doe ik het niet meer. Ik ben wie ik ben.” Dat is op sommige momenten fijn, maar op andere momenten minder. “Als je bekritiseert wordt, doet het je extra veel pijn.”

Uitgekotst

Ze denkt niet graag terug aan de periode waarin mensen erg negatief over haar waren. Zo was er veel kritiek op haar rol als co-host van de Oscars. Dat deed pijn, omdat een bepaalde onzekerheid van vroeger weer omhoog werd gehaald. “Zo dacht ik al over mezelf sinds ik zeven jaar was en als dat dan wordt bevestigd door het internet… Dan is dat best een ding.” Vanaf dat moment bereikte ze een dieptepunt; ze werd naar eigen zeggen uitgekotst door de wereld. Haar carrière had het zwaar te verduren.

Reddende engel

In 2013 mocht Anne zelf een Oscar in ontvangst nemen, maar dat zorgde er niet voor dat ze weer op de kaart verscheen. “Mensen gaven me geen rollen meer door het slechte imago dat online aan me was gegeven. Mensen durfden het niet aan, waren bang dat de films zouden floppen.”

Filmmaker Christopher Nolan was haar reddende engel. “Het kon hem niks schelen hoe mensen over me dachten en hij gaf me één van de mooiste rollen die ik ooit heb gehad in één van de beste films die ik heb mogen maken.” Ze heeft het over haar rol als Selina Kyle in The Dark Knight Rises. “Ik wist niet of hij dat toen bewust heeft gedaan, maar het had effect. Het heeft mijn carrière gered.”

Mentale gezondheid

De neerwaartse spiraal waar ze in zat, heeft ook goede dingen teweeg gebracht. Zo is de actrice veel beter voor zichzelf gaan zorgen. “Alle keuzes die ik maak, moeten goed zijn voor mijn mentale gezondheid”, legt ze uit. “Ik doe geen dingen meer die me leeg zuigen of waar ik me slecht door voel.”

Bron: Elegance, Vanity Fair | NL Beeld

Laatste nieuws