Alessandro Michele nieuwe creative director bij Valentino

De modeontwerper neemt het stokje over van Pierpaolo Piccioli.

LACMA Art+Film Gala 2022

Afgelopen weekend werd bekend dat de jarenlange samenwerking tussen modehuis Valentino en creative director Pierpaolo Piccioli stopt. Inmiddels is bekend wie het stokje van hem gaat overnemen: de 51-jarige Alessandro Michele!

Gezamenlijke beslissing

In een kort statement liet Valentino gisteren weten dat de samenwerking in overleg ten einde komt. “Sinds 2016 heeft Piccioli in zijn rol als creative director het pad voor het Maison significant beïnvloed met zijn visie, toewijding, en innovatieve geest, waarmee hij van invloed is geweest op een cruciaal hoofdstuk in de geschiedenis van het bedrijf.”

Zelf heeft de ontwerper via Instagram van zich laten horen.

Zijn persoonlijke boodschap begint de voormalig creative director met de woorden: “Niet alle verhalen hebben een begin en een einde, sommige leven in een soort eeuwig heden dat schijnt met een intens licht, zo sterk dat het geen schaduwen achterlaat. Ik werk al 25 jaar bij dit bedrijf en 25 jaar lang heb ik bestaan en geleefd samen met de mensen die de draden hebben geweven van dit prachtige verhaal dat van mij en van ons is.”

Daarnaast bedankt hij iedereen met wie hij door de jaren samen heeft gewerkt, én de oprichters, de heren Valentino Garavani en Giancarlo Giammetti, voor hun vertrouwen in hem.

Alessandro Michele

Women’s Wear Daily speculeerde al dat Alessandro Michele, de voormalig creative director van Gucci, mogelijk in de running zou zijn voor de rol. Enne: nu blijkt dat ze het bij het juiste eind hadden! De Romeinse Alessandro heeft aanstaande dinsdag 2 april zijn eerste werkdag bij het modehuis in Rome. Zijn debuutcollectie onder de Valentino-naam wordt de lente/zomer 2025-collectie. Deze zou, zoals nu gepland is, onthuld worden tijdens Paris Fashion Week in september dit jaar.

Grote eer

“Het is een ongelooflijke eer”, zei Michele, die eind 2022 vertrok als creatief directeur bij het eveneens Italiaanse Gucci, gisteren in een verklaring. “Ik voel een immense blijdschap en enorme verantwoordelijkheid om me aan te sluiten bij een Maison de Couture dat het woord schoonheid heeft gekerfd op een collectief verhaal van onderscheidende elegantie, verfijning en extreme gratie.”

De kersverse creative director zal zijn werk verrichten vanuit Valentino’s studio in Palazzo Mignanelli. De studio ligt op toplocatie in hartje Rome, op een paar minuutjes lopen van de welbekende Spaanse Trappen.

Valentino

Rachid Mohamed Rachid, voorzitter van Valentino, is erg enthousiast over de nieuwe aanwinst van het merk. “De benoeming van Alessandro Michele markeert opnieuw een cruciaal moment voor Maison Valentino. Hij is een uitzonderlijk talent en zijn benoeming onderstreept onze grote ambities. Ik ben ervan overtuigd dat Alessandro met zijn unieke creativiteit en gevoeligheid het eeuwige erfgoed van het merk zal voortzetten. Een nieuwe pagina van eindeloze schoonheid is klaar om geschreven te worden in de geschiedenis van Valentino.”

Wij zijn benieuwd wat Michele allemaal voor ons in petto heeft!

Bron: Vogue, Marie Claire archief | Beeld: NL Beeld