Prachtige avondjurken, schitterende dansen en het hof gemaakt worden. Bridgerton schetst een romantisch beeld van daten tijdens de Regency. Fast forward naar 2024. Een tijdperk waarin swipes de boventoon voeren en emoji's gevoelens overbrengen. Een stuk minder romantisch. Toch moet actrice Nicola Coughlan er niet aan denken om een partner te vinden in de vroege negentiende eeuw.
Daten in 1800 versus 2024
De Ierse Nicola Coughlan schittert als Penelope Featherington in een van de meest romantische series van dit moment, Bridgerton. Fans van de show kunnen niet wachten om te zien hoe haar karakters romance met Colin Bridgerton zich zal ontvouwen (nog een maand wachten). Elkaar in de mooiste avondkleding treffen, liefdesbrieven uitwisselen en walsen door adembenemende balzalen. Bridgerton doet ons bijna verlangen naar 1800. Met de nadruk op bijna. Want het was heus niet allemaal zo rooskleurig.
In gesprek met Marie Claire Australia deelt Nicola Coughlan dat ze er zelf niet aan moet denken om een vriend te moeten vinden in het Regency-tijdperk. "Ik denk dat we vandaag de dag beter ruiken", deelt ze. "Daar denk ik altijd aan bij het verleden... We denken dat het zo romantisch en lieflijk was, maar er was toen geen persoonlijke hygiëne."
Al heeft daten in het huidige tijdperk ook heus z'n nadelen, zo vervolgt ze. "Het is goed omdat we nu een keuze hebben, maar dan heb je de paradox van keuze. We hebben te veel keuze, dat is niet goed. Er valt voor beide tijdperken iets goeds en slechts te zeggen. Ik denk dat we alleen de romantische versie (van het Regency-tijdperk, red.) zien. Maar in werkelijkheid werd je waarschijnlijk ingeruild voor een geit, of zoiets, of een stuk land. Je bent nu waarschijnlijk beter af, nu hebben we er zelf tenminste ook wat over te zeggen."
Afknappers en beige flags
Nicola is erg terughoudend wanneer het op haar privéleven aankomt. Het is bijvoorbeeld niet bekend of ze aan het daten is (only Whistledown knows). Maar wanneer het op relaties aankomt, heeft ze wel haar voorkeuren. Haar ultieme afknapper? "Wanneer een man de joker na probeert te doen", lacht ze. "Doe dat gewoon niet. Dat is echt een ick en dat is nooit goed. Ik weet dat het heel specifiek is. Ik heb het mannen online zien doen, en nee. Het zorgt ervoor dat ik ergens in een gat wil wegkruipen."
En een beige flag voor Nicola? Als student Engels aan de National University of Ireland, geeft ze toe dat spelling belangrijk voor haar is. "Dit is erg snobby", geeft ze toe, "maar wanneer iemand 'you're' verkeerd gebruikt. Ik probeer dat dan wel te accepteren, maar het geeft me een cringy gevoel."
Bron: Marie Claire Australia | Beeld: NL Beeld