Waarom kunstplanten razend populair zijn 

Hoewel het ontdekken van je groene vingers de laatste jaren centraal stond, zien we momenteel een andere trend op het gebied van groen: maakbaar groen in de vorm van kunstplanten en kunstbloemen. Sterker nog: dit soort planten en bloemen zijn niet meer weg te denken uit onze huishoudens en je raadt het al: we love it!

Ooit werden kunstplanten gezien als het ultieme neppe item dat je in je huis kon plaatsen en nu willen we niet anders. In dit artikel vertellen we je meer over deze opkomende trend en bespreken we de voordelen van kunstplanten met je, want eerlijk? Kunstplanten zijn niet voor niets hét item voor 2024! 

Steeds vaker kiezen we voor kunstplanten en kunstbloemen in huis 

Een opvallende woontrend is het zeker: kunstplanten in plaats van echte planten in huis. Toch zien we dat we er massaal voor vallen en dat is zeker niet zomaar het geval. Waar we ten tijde van de pandemie en de lockdowns die daarbij hoorden juist de tuin in gingen om onze groene vingers te ontdekken, lijkt dat voor nu toch een beetje verleden tijd te zijn. Althans: er zijn nog steeds genoeg vrouwen die in de tuin te vinden zijn, maar als we het hebben over onze planten binnen kiezen we toch vaker voor een paar kunstplanten en -bloemen. De grootste reden? Kunstplanten zijn vandaag de dag bijna niet meer van echt te onderscheiden. 

En laten we daarbij heel eerlijk zijn: niet iedereen beschikt over van die verfijnde groene vingers. Met kunstplanten kun je volop van groen in huis genieten zonder dat je daar zelf ook maar iets voor hoeft te doen. Dat matcht toch wel erg goed bij onze veelal drukke levens waarin we werken, vriendinnen willen zien, sporten en andere afspraken hebben. Met kunstplanten en -bloemen in huis heb je altijd groen in huis zonder dat je je druk hoeft te maken of je de planten wel goed verzorgt. Het gemak is een van de grootste redenen waarom we steeds vaker voor kunstplanten kiezen. 

Diverse voordelen van kunstplanten in je huis 

Natuurlijk zijn er nog veel meer voordelen van kunstplanten te ontdekken naast het gemak ervan. Wat dacht je bijvoorbeeld van de kwaliteit van kunstplanten vandaag de dag? Waar dit soort planten er tot een paar jaar geleden nog erg nep uitzagen, is dat nu verleden tijd. Bij veel planten zie je niet eens het verschil met de echte variant! Andere voordelen zijn onder andere de volgende: 

  • Kunstplanten hebben geen onderhoud nodig om te ‘bloeien’. Ze zien er sowieso mooi uit zonder dat je ze water hoeft te geven of bloot hoeft te stellen aan zonlicht. Ze worden niet voor niets al vaak gebruikt op plekken waar regelmatige verzorging lastig is, zoals op kantoren en in winkels. 
  • Daarbij zijn kunstplanten goed te betalen en in verhouding zelfs goedkoper dan echte planten. Dat komt omdat je er jarenlang van kunt genieten; ze behouden hun uiterlijk en kleur ongeacht het seizoen of de temperatuurwisselingen.  
  • Heb jij normaal veel last van hooikoorts? Of heb je last van een andere pollenallergie? Met kunstplanten weet je zeker dat je niet snotterig wordt. Sommige echte planten kunnen wel een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hier gevoelig voor zijn.  
  • Wat ook fijn is om te weten, is dat kunstplanten in de meeste gevallen duurzaam zijn. Dat is althans zo wanneer je voor duurzame materialen gaat, zoals zijde en polyester. Dit soort materialen gaan lang mee zonder minder mooi te worden.  

Zo combineer je de mooiste kunstplanten in iedere ruimte 

Omdat kunstplanten in een breed scala aan vormen en maten verkrijgbaar zijn, kun je ze in vrijwel iedere ruimte in huis gebruiken. Denk aan grote kamerplanten tot aan kleinere plantjes voor op tafel, maar ook aan mooie kunstbloemen in verschillende kleuren. Ga in ieder geval altijd voor kunstplanten die er zo realistisch mogelijk uitzien, zodat je ze niet van echt kunt onderscheiden thuis. Wat ook raadzaam is, is om kunstplanten met echte planten te combineren om zo een gevarieerde uitstraling te krijgen. Heb je echt geen groene vingers? Combineer dan meerdere verschillende soorten kunstplanten met elkaar voor een unieke mix. 

Let verder op de stijl van je interieur om zo mooie bijpassende kunstplanten te kiezen. Bij een minimalistisch interieur passen strakke kunstplanten erg mooi, terwijl je bij een landelijke of boho inrichting misschien liever voor meer volle planten gaat. Je kunt kunstplanten net als echte planten personaliseren met kleurrijke potten en plantenbakken, evenals met andere seizoensgebonden decoraties. Plaats de kunstplanten tot slot op strategische locaties in huis waar ze goed opvallen en waar je geen echte planten kunt plaatsen, zoals in donkere hoeken, in de badkamer of bovenop de kast. 

Beeld: Min An (Pexels)