3x de beste sporten om depressiesymptomen te verminderen

En deze vormen van lichaamsbeweging zijn goed uit te voeren voor iedereen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op: Marie Claire France
Fitness, smartwatch and gym workout progess of a woman doing exercise, training and body wellness. Young sports female or athlete with app for time while active to be strong, healthy and for energy

Je hoeft geen gepromoveerd sportwetenschapper te zijn om te weten dat het gezond is om te bewegen. Het is goed voor je lichaam. Maar ook voor je geest. Uit een recent onderzoek blijkt nu welke sporten de ontwikkeling van depressiesymptomen het beste kunnen verminderen.

Groot onderzoek naar het effect van sport op de mentale gesteldheid

Sporten is goed voor je mentale gesteldheid, maar welke sporten werken het beste om depressiesymptomen te verminderen? Australische onderzoekers bogen zich over de kwestie en weten het nu eindelijk.

De Australische onderzoekers analyseerden hiervoor 218 eerdere studies met meer dan 14.000 deelnemers en deelden hun bevindingen in het British Medical Journal. "Sport is een uitstekende behandeling voor depressie", vertelde de auteur van het onderzoek, Michael Noetel, aan PsyPost. Al varieerden de resultaten wel, afhankelijk van de intensiteit van de sport, iemands leeftijd en geslacht.

De drie beste sporten: wandelen, yoga en krachttraining

Er zijn al meerdere onderzoeken gedaan naar de voordelen van sport op je mentale gesteldheid. En de onderzoekers van die studies waren het er allemaal over eens dat het voordelen heeft. Maar geen enkele van die studies had tot nu toe gespecificeerd welke training men moet volgen.

"Onderzoeken toonden al aan dat lichaamsbeweging kan helpen bij depressies, maar we wisten niet welke vormen van lichaamsbeweging het beste was. Is beweging in het algemeen voldoende? Zo nee, wat zou je dan moeten voorschrijven? We wilden al het bewijs onderzoeken om te zien wat het beste werkt", vervolgt Noetel.

En de Australische wetenschappers hebben uiteindelijk het antwoord gevonden: yoga of hardlopen zou het effectiefst zijn om de geestelijke gezondheid te behouden. "Wandelen of joggen, yoga en krachttraining bleken effectiever te werken tegen depressiesymptomen dan andere oefeningen, vooral wanneer deze oefeningen intensief zijn."

Beweging – ongeacht de achtergrond en de intensiteit van depressieve symptomen – zoals wandelen, joggen, yoga en krachttraining, 'bleken bijzonder effectief te zijn in vergelijking met standaardzorg of placebo-behandelingen', zo staat in het rapport.

Wandelen en joggen bleek het grootste effect te hebben op het verminderen van depressieve symptomen, gevolgd door yoga en krachttraining. Maar aerobe-oefeningen zoals tai chi bleken ook goed te zijn voor de mentale gesteldheid.

Intensiteit belangrijk

Of je een sport úren moet beoefenen om er de vruchten van te plukken? Dat bleek volgens het onderzoeksteam minder relevant. Om depressieve symptomen te verminderen, is vooral intensiteit van belang. Hoe krachtiger de activiteit werd uitgevoerd, hoe beter.

Om de beste sport voor te schrijven, blijkt ook iemands geslacht uit te maken. Wandelen of joggen blijkt voor zowel mannen als vrouwen even effectief te zijn. Voor krachttraining en yoga geldt dit niet. Zo blijkt uit het onderzoek dat krachttraining een positiever effect heeft op vrouwen om depressieve symptomen te verminderen. Voor mannen geldt dat yoga effectiever is. Maar ook leeftijd speelt een rol. Zo is het voor ouderen beter om aan yoga te doen, terwijl krachttraining effectiever is voor jongere mensen.

"We waren verrast dat lichaamsbeweging zo goed werkt voor zoveel mensen. De voordelen waren groter dan we hadden verwacht. Lichaamsbeweging is net zo effectief als therapie en medicijnen", aldus Noetel.

Bron: Marie Claire France | Beeld: Adobe Stock