5 manieren om stress op de werkvloer wat te verminderen

Een heel belangrijke: leer nee te zeggen.

Busy African American Female Manager Using Computer in Modern Office. Overworked Tired Employee Dealing with Hard Work Tasks. Stressed Beautiful Woman Exhausted to Come Up with New Business Ideas.

Meer dan een kwart van de mensen ervaart elke week wel stress op het werk. Een groot deel van die stress kan veroorzaakt worden door de bedrijfsvoeding van je werkgever. Met de volgende tips kun je het hopelijk wat verminderen voor jezelf.

1. Prioriteiten stellen

Een overvolle mailbox, verschillende deadlines, vergaderingen bijwonen en nog een extra klus erbij. Zo'n ellenlange to do-lijst kan je een naar gevoel geven: waar moet je beginnen?  Het is belangrijk dat je elke nieuwe dag of week een overzicht hebt. Voer eerst de taken uit met een hoge prioriteit. Stel werkzaamheden waar je tegenop zit niet uit. Doe ze als eerst, want dan ben je er van af! En een opgeruimd bureau zorgt ook voor rust. Klinkt simpel, maar het kan echt een verschil maken.

2. Zeg ook eens nee

Als je stress ervaart op werk, wordt dat meestal veroorzaakt door een hoge werkdruk. Natuurlijk wil je goed presteren, maar neem niet meer hooi op je vork dan je aankunt. Durf nee te zeggen op vragen of taken die geen prioriteit hebben. Is dat voor jou te lastig? Zeg dan dat je een taak alleen aan kunt nemen als je taak x of x mag overdragen, of dat je dit dan later zult uitvoeren.

3. Up-to-date

Als je niet precies weet wat er van je verwacht wordt, kan dat behoorlijk stressvol. Vraag je leidinggevende wat jouw taken en verantwoordelijkheden zijn. Als je het zwart op wit hebt staan, geeft dit meer rust. Je kunt dan ook direct aankaarten wanneer je meer taken vervult dan eigenlijk afgesproken was.

4. Communiceer

Praat met je collega over de stressvolle situatie om tips en ervaringen met elkaar te delen. Daarnaast kan het fijn zijn om je gevoel te uiten. En vergeet niet om je soms helemaal af te sluiten van je werk en leuke dingen te doen met je vrienden en familie.

5. Pauze

Soms even weglopen van een stressvolle situatie kan wonderen doen. Neem een korte pauze en bekijk het vanuit een nieuw perspectief. Sta ook een paar keer per dag op van je bureau en loop een rondje. Door te bewegen komt er endorfine vrij in je lichaam, waardoor je geluksgevoel kan worden vergroot.

Bron: Walters People | Beeld: Adobe Stock