Met alle zogenoemde micracle oils zien we soms door het bomen het bos niet meer. Neem nu chiazaadolie. Het zou een krachtig ingrediënt in huidverzorging zijn, maar wat doet het nu precies?
Chiazaadolie
Chiazaad werd ooit bestempeld tot superfood, maar dat wat gezond is om te eten, doet het als olie blijkbaar ook goed in gezichtsverzorging. "Chiazaadolie zit boordevol belangrijke verzadigde vetzuren, die essentieel zijn voor het behoud van gezonde huidcelmembranen en het afweren van de schadelijke effecten van vrije radicalen", legt Adam Friedman, hoofddocent dermatologie aan de School of Medicine & Health Science aan de George Washington University uit in gesprek met Allure.
Friedman is niet de enige die overtuigd is van de kracht van de olie van chiazaad. Uit een onderzoek uit 2010, gepubliceerd in de Annals of Dermatology, blijkt dit ook. Het bleek toen dat chiazaadolie "de rijkste botanische bron van n-3 vetzuren is die momenteel bekend is." N-3 vetzuren worden ook wel omega 3-vetzuren genoemd. En dit is goed nieuws, want omega 3-vetzuren staan bekend om hun ontstekingsremmende werking, zéker wanneer ze topisch worden aangebracht.
Overigens is dat niet het enige wat naar buiten kwam uit het onderzoek. De onderzoekers testten namelijk ook welk effect de ontstekingsremmende werking van chiazaadolie precies op de huid heeft. De barrièrefunctie van de huid verbeterde en de huid was beter in staat om vocht vast te houden. Dit maakt chiazaadolie perfect om de huid mee te hydrateren.
Aanbrengen
Er zijn veel serums te verkrijgen waar chiazaadolie aan is toegevoegd. Een budgetfavoriet is de 100% Organic Virgin Chia Seed Oil van The Ordinary, die ongeveer €12 euro kost. Daarnaast zijn er natuurlijk ook serums van de wat duurdere merken.
Hoewel chiazaad vooral in olievorm een mooi effect heeft op de huid, kun je ook zelf een masker van chiazaadjes maken. Iets minder krachtig, maar het helpt zeker. Een masker maken is heel makkelijk. Doe hiervoor 2 eetlepels chiazaad, 120 milliliter goede kwaliteit kokosolie en 1 eetlepel citroensap in een kom en meng met elkaar. Laat het 20 minuten staan, het vormt dan een soort van gel. Breng de gel daarna aan op je gezicht en nek. Laat het 15 minuten intrekken en spoel het daarna af met warm water. Dit kan ook al eerder als het masker droog begint te worden.
Bron: Allure, Oshea Herbals | Beeld: Adobe Stock