8 redenen waarom een ogenschijnlijk perfecte relatie toch strandt

Een relatie kan ook eindigen wanneer er geen sprake is van overspel of vijandige gevoelens.

Zeker aan het begin van de relatie voelt die vaak perfect. Maar ook als jullie relatie goed zit en jullie respectvol en liefdevol met elkaar om blijven gaan, kan een relatie stranden. Dit zijn de acht meestvoorkomende redenen.

Jullie communiceren niet goed genoeg 

Heb je het gevoel dat je relatie perfect is? Het is mogelijk dat je relatie inderdaad echt goed zit, maar het kan ook door iets anders komen, weet psycholoog Kelsey M Latimer. “Het gevoel dat je relatie perfect is, kan juist komen door een gebrek aan communicatie”, vertelt ze in gesprek met Bustle. "Als je wel communiceert, is de kans groot dat jullie het oneens zijn met elkaar en dat jullie je realiseren dat jullie relatie níet perfect is.”

Jullie groeien uit elkaar 

Iedereen maakt veranderingen door in zijn of haar leven. Voor jou en je partner gaat die regel ook gewoon op. “Met de tijd kunnen waarden en doelen veranderen en dit kan ervoor zorgen dat stellen uit elkaar groeien”, verklaart relatiespecialist Jen Elmquist. “Het kan ook gebeuren dat een partner opeens heel andere prioriteiten heeft en dat de relatie die niet kan bijbenen.”

De een focust zich op een oppervlakkige connectie en de ander op een diepe(re) connectie

Als je elkaar leuk vindt, heb je snel het gevoel dat jullie op bepaalde vlakken met elkaar verbonden zijn. Maar soms blijkt later dat deze verbintenis uitblijft op belangrijkere vlakken, zoals religie of normen en waarden. “Sommige stellen lijken perfect bij elkaar te passen, omdat ze dezelfde achtergrond hebben en dezelfde doelen in het leven”, stelt relatie- en familietherapeut Jill Whitney. “Het kan heel handig zijn als deze verbintenissen er zijn, maar het is niet genoeg. Zelfs deze stellen kunnen erachter komen dat belangrijkere verbintenissen er niet zijn, zoals de interesse in dezelfde activiteiten, dezelfde humor of dezelfde behoefte aan intimiteit.”

Een partner wordt egoïstisch

Iedereen heeft momenten waarop hij of zij egoïstisch uit de hoek kan komen. Echter, in de meeste relaties worden mensen minder egoïstisch wanneer het hun partner betreft. “Goede relaties draaien erom dat geliefdes bereid zijn om elkaar dat te geven wat de ander nodig heeft, op verschillende gebieden. Of dat nu emotioneel, fysiek, spiritueel of zelfs materialistisch is. Een evenwichtig gevoel van gelijkheid is noodzakelijk in relaties”, vertelt relatie-expert en psycholoog Carla Marie Manly. Het geven en nemen moet gelijk zijn.

Een partner heeft te maken met een groot verlies of rouwt

“Een groot verlies kan een grote verandering in een relatie aanbrengen”, vertelt relatiespecialist Jen Elmquist. “Rouwen om het verlies van een kind of familielid kan ervoor zorgen dat ook de relatie pijnlijk wordt.” Ook geldt dat grote tegenslagen of verliezen – zoals onvruchtbaarheid of financiële problemen – ervoor kunnen zorgen dat er te veel wrijving tussen twee mensen ontstaat, waardoor een koppel de relatie niet kan voortzetten.

Bedrog

Is iemand bedrogen? Dan denken we al snel dat een ander buiten de pot heeft gepist. Toch hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Er zijn zoveel verschillende manieren waarop iemand oneerlijk kan zijn. “Oneerlijkheid is een keuze en de aard van het bedrog kan ervoor zorgen dat de andere partner het vertrouwen in de ander verliest”, vertelt Dr. Carla. “Vertrouwen kan hersteld worden, maar soms kan het gevoel van ontrouw zo intens zijn dat de relatie niet meer werkt.”

Een partner vermijdt conflicten

“Het kan oncomfortabel zijn om het oneens te zijn met iemand en het kan nog vervelender zijn om ruzie te hebben. Maar partners die nooit vertellen waar ze mee zitten en oncomfortabele gevoelens wegwuiven, zijn eigenlijk ook oneerlijk tegen hun geliefde”, vertelt Whitney. “Dit kan leiden tot eenzaamheid en het verbreken van een connectie, waardoor de relatie als leeg kan voelen, waardoor het uiteindelijk strandt.”

Bron: Bustle, Dingen voor Vrouwen | Beeld: Polina Tankilevitch (Pexels)