Met skincare kun je fantastische resultaten bereiken op het gebied van huidverbetering, maar dan moet je wel weten hoe het werkt en wat de grote no-go's zijn. Wij delen welke ingrediënten je beter niet kunt gebruiken als je azelaic acid opneemt in je huidverzorgingsroutine.
Wat is azelaic acid precies?
Azelaic acid is een zuur dat van nature geproduceerd wordt door gist die op een gezonde huid leeft. Skincare met azelaic acid erin kan helpen om verschillende problemen aan te pakken. Het ingrediënt wordt op z'n Nederlands ook wel azelaïnezuur genoemd, maar wie een beetje thuis is in skincare weet dat huidverzorgingsmerken graag de Engelse benaming van ingrediënten gebruiken op hun verpakkingen.
Zuren werken natuurlijk als een exfoliant, maar naast dat azelaic acid de huid mild exfolieert, is het ook een ontstekingsremmer. Daardoor kan huidverzorging met dit ingrediënt verschillende huidproblemen behandelen. De kalmerende werking van azelaïnezuur kan perioderale dermatitis (kleine rode bultjes, die vaak rond de mond verschijnen) verminderen. Ook kunnen de antibacteriële eigenschappen van het zuur de blokkades in poriën opbreken. Dit is erg waardevol voor personen met acne, want vaak zorgen die blokkades voor puistjes. Ook reguleert het zuur de omzet van huidcellen, waardoor de huid minder schilfert (ook fijn voor de acnegevoelige huid). Ook kan azelaïnezuur pigmentatie verminderen, vanwege de antioxidanten die erin zitten. Last but not least kan azelaic acid helpen om rosaceasymptomen te verminderen.
Maar, je moet het ingrediënt dan wel op de juiste manier gebruiken.
Wat niet te doen?
Azelaic acid is zoals de naam verklapt natuurlijk een zuur. Het is daarom verstandig om het niet te combineren met andere zuren (lees: gewoon niet doen). "Het werkt exfoliërend, dus je moet het zien als elk andere zuur", vertelt dermatoloog Dr. Anjali Matho in gesprek met Glamour UK. "Om te voorkomen dat je huid te veel wordt geëxfolieerd, mag je maar een zo'n ingrediënt opnemen en het gebruik ervan langzaam opbouwen."
Ook is het volgens de dermatoloog beter om geen diep reinigende gezichtscleanser te gebruiken wanneer je azelaïnezuur gebruikt. Dit omdat het anders voor droge, rode en pijnlijke plekken in het gezicht kan zorgen.
Wat wel te doen?
Azelaic acid-gebruikers vragen zich ook nog weleens af of ze het ingrediënt kunnen gebruiken met retinol. Dit kan, maar je moet wel oppassen. Dr. Ejikeme vindt dat de twee goed kunnen samenwerken, maar je moet ze niet tegelijkertijd gebruiken. Gebruik de azelaic acid dus in de ochtend en retinol in de avond.
Daarnaast raadt de dermatoloog aan om azelaic acid te combineren met niacinamide. Dit vanwege het verzachtende effect van ervan.
Bron: Glamour UK | Beeld: Adobe Stock