3 tips tegen de zenuwen als je voor een grote groep moet spreken

Misschien ga je het zelfs leuk vinden!

Voor sommige mensen voelt het als een tweede natuur om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Anderen kijken er daarentegen wéken tegenop als ze in het openbaar moeten spreken. Is dat laatste binnenkort voor jou het geval? Wij delen tips om de zenuwen de baas te zijn.

Onderzoek

Uit een onderzoek van Chapman University blijkt dat 1 op de 4 Amerikanen vreest voor het geven van een presentatie op werk. Ze zijn hier banger voor dan bijvoorbeeld insecten, muizen, slangen of het lopen in het donker. Als kanttekening willen we er nog wel bij zeggen dat ze dingen in Amerika anders kunnen ervaren dan hier, maar wij kunnen ons voorstellen dat het gevoel redelijk universeel is wanneer het op public speaking aankomt. Gelukkig toont het onderzoek ook aan dat je deze angst onder controle kunt houden, zodat je niet al té nerveus wordt.

1. Probeer je zenuwen om te schakelen in enthousiasme

"Blijf kalm en ga door" is een advies waar je niets mee kunt als je bang bent. Probeer in plaats daarvan je klamme handjes en je verhoogde hartslag te omarmen en zie het als een teken van opwinding. Uit een studie van Harvard Business School blijkt dat waardering en acceptatie van je angst helpt om je zenuwen onder controle te houden.

2. Deel de ideeën die je voor ogen hebt en laat het niet om jou draaien

Het kan een eer zijn om in het bijzijn van je collega's te mogen spreken, maar maak het niet groter dan dat het is. Maak je dus geen zorgen over de goedkeuring van je baas of wat het publiek van je presentatie zal vinden. Presenteer waar jij voor staat.

3. Pin je niet aan elk woord vast

Als je de noodzakelijke voorbereiding hebt gedaan, dan weet je wat je wil vertellen. Houd je dus niet letterlijk aan elke woord vast dat je hebt opgeschreven. Vertel de belangrijke dingen en maak er een lopende presentatie van. Je publiek weten echt niet hoe je de zin eigenlijk had geformuleerd.

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock