Wat je beter niet kunt doen na een workout

Een aantal veelvoorkomende valkuilen.

In theorie zou je resultaten moeten boeken als je een aantal keer per week intensief sport in de sportschool. Tenminste, als je na je workout geen roet in het eten gooit. Bepaalde gewoontes kunnen je vooruitgang namelijk behoorlijk tegenwerken.

No go's

Er zijn zoveel redenen waarom mensen een workout in hun drukke agenda inplannen. De meeste mensen gaan echter naar de gym omdat ze een bepaald resultaat willen behalen: afvallen, aankomen, meer spieren opbouwen of gewoon fitter worden. Met sporten maak je daar een mooi begin mee, maar saboteer je vooruitgang na je sessie niet met slechte gewoontes. Voedingsdeskundige Alex Thomas deelt met Body and Soul wat je beter niet kunt doen na het sporten.

1. Je calorie-inname negeren

Als je gewicht wilt verliezen of op gewicht wilt blijven is het belangrijk dat je een beetje zicht hebt op je calorie-inname (hoe stom dat ook is). En helaas betekent het ook dat je niet ongelimiteerd gezond voedsel kunt eten. Die amandelen en cashewnoten zitten bomvol goede vetten, maar je kunt er alsnog van aankomen als je er te veel van eet. Dus ook als je flink hebt getraind, is het geen vrijbrief om daarna te eten wat je wilt.

2. Niet genoeg proteïne eten

Het is belangrijk om genoeg proteïne te eten als je spieren wilt opbouwen. Volgens Thomas kun je met een makkelijke formule uitrekenen hoeveel gram proteïne jij nodig hebt voor een optimale spieropbouw. "Ik raad aan om minimaal 1,4 gram proteïne per kilo lichaamsgewicht te eten, per dag", aldus de voedingsdeskundige. Weeg je bijvoorbeeld 70 kilo? Dan moet je 98 gram proteïne per dag binnenkrijgen, oftewel 32 gram per maaltijd.

Ook is het belangrijk om na je sportsessie proteïne binnen te krijgen. "Een belangrijk aspect van herstel na de training is om ervoor te zorgen dat je binnen 45 minuten na je training een grote dosis licht verteerbare eiwitten binnenkrijgt."

3. Alcohol drinken

We snappen dat het verleidelijk is om in het weekend een drankje te drinken, zéker als je die dag intens hebt getraind. Een beloning mag dan wel, toch? Natuurlijk, je mag jezelf best eens belonen met een alcoholisch drankje, maar volgens Thomas is het beter om dit te laten. "Je vertraagt je herstelperiode en het beïnvloedt de vetverbranding als je na je workout je favoriete cocktail drinkt", legt Thomas uit.

4. Probeer je niet te laten gaan op voedselgebied

Als je intens hebt gesport, is de kans groot dat je daarna veel honger hebt. Maar als je wilt afvallen, is het belangrijk dat je na een workout niet per ongeluk te veel eet omdat je zo hongerig bent. "Gewichtsverlies komt neer op een calorietekort, maar als je na het sporten drie keer zoveel calorieën eet als je verbrand hebt, zul je geen verlies merken."

5. Laat de sportdrankjes achterwege

Het begrip sportdrank suggereert dat je het kunt drinken na het sporten. Toch is deskundige Thomas er wat terughoudend in. "De gemiddelde persoon heeft geen sportdrank nodig na een workout. Je kunt gewoon hydrateren met water", vertelt hij. Als je er een gezond dieet op nahoudt, krijg je genoeg electrolytes binnen via onbewerkt voedsel. Sportdranken zijn met name bedoeld voor atleten.

Bron: Body and Soul | Beeld: Elina Fairytale (Pexels)