Charlotte Tilbury lanceert emotion-boosting parfumcollectie: ‘Hier droomde ik als jong meisje al van’

"Vijftien jaar geleden vertelden mensen me dat ik gek was. Dat het niet zou lukken, maar ik heb neurowetenschappelijk bewijs dat mijn emotion-boosting parfums werken!"

Charlotte Tilbury is een legende op skincare- en make-upgebied, en misschien verkrijgt ze die status binnenkort ook op parfumgebied. Haar nieuwe emotion-boosting parfumcollectie laat je niet alleen goed ruiken – het laat je goed voelen.

Fragrance Collections of Emotions: het idee

Stel je voor: een wereld waarin je fijne en positieve emoties kunt ontgrendelen door een parfum aan te brengen. Well, Charlotte did it. Samen met neurowetenschappers en grote namen in de parfumindustrie ontwikkelde de beauty entrepreneur zes geuren die emotion-boosting moleculen bevatten. Een ontwikkeling waarin maar liefst 40 jaar aan research schuilging. En dat wierp zijn vruchten af. De geuren uit de Fragrance Collection of Emotions blijken een bewezen effect te hebben op je emoties. En daar is Charlotte – terecht – ontzettend trots op. “Ik droomde hier als jong meisje al van”, zo deelt Charlotte wanneer we haar spreken tijdens een Zoom-belletje.

“Toen ik jong was wist ik al dat je met geuren kon tijdreizen”, vervolgt ze. “Mijn vader nam me altijd mee naar hippie-markten, met allerlei soorten wierook, aromatherapie en aromachologie. Ik had toen al door hoe emotioneel geuren waren. Geuren konden herinneringen ontgrendelen. Een ex-vriendje dat je twintig jaar niet hebt gezien, kun je weer voor je zien door een geur te ruiken. Die kracht van emoties wilde ik in mijn geuren terugbrengen.”

Met haar parfumcollectie wil Charlotte een revolutie teweegbrengen. “Ik heb dat al gedaan met make-up, ik heb dat al gedaan met skincare. Nu doe ik dat met geur. Het vastleggen van emoties was altijd mijn visie.”

Fragrance Collections of Emotions: het ontstaan

Hoe duidelijk je missie en je wens om iets te creëren ook is, het betekent niet dat het daarmee makkelijk is. Charlotte wilde precies begrijpen welk effect geur op ons welzijn heeft. “Geur is een van de meest onderschatte dingen die we kunnen waarnemen met onze zintuigen”, stelt Charlotte. “Onderzoekers van de Rockefeller University bewezen dat onze reukzin ons krachtigste zintuig is. Ze ontdekten dat mensen een kort geheugen hebben. De meeste herinneringen worden aangewakkerd door wat we ruiken, niet door wat we aanraken, horen, zien of proeven. Geuren kunnen positieve herinneringen naar boven brengen, iets wat ook is bewezen door wetenschappers aan de University of Pittsburgh. De neurale paden tussen je reukcentrum en emotionele centrum bevinden zich in hetzelfde systeem. Hierdoor besefte ik dat ik zou moeten samenwerken met psychologen, neurologen en biologen om mijn emotion-boosting parfums te kunnen realiseren.

In samenwerking met neurologen en parfumspecialisten, waaronder meester parfumeur Anne Flipo, meester parfumeur Dominique Ropion en geurspecialist Juliette Karagueuzoglou ontwikkelde Charlotte zes parfums waarmee je letterlijk gevoelens van liefde, verleiding, geluk, energie, kalmte en kracht op kunt sprayen. "Met mijn parfums wil ik mensen de tools geven om hun dag zelf te ontwerpen aan de hand van hun gekozen emotie. Wil je je vandaag sereen voelen? Wil je extra vrolijk zijn? Hoe wil je je vandaag voelen?”

Fragrance Collections of Emotions: de geuren

Love Frequency

versterkt gevoelens van liefde. De geur ruikt bloemig en houtachtig.

Topnoten: roze peper | Hartnoten: saffraan en roos | Basisnoten: muskus, kasjmierhout, amberhout, patchouli.

More Sex

versterkt gevoelens van verleiding. De geur ruikt naar musk en leer.

Topnoten: zwarte peper-olie, jeneverbesolie | Hartnoten: ambroxide, muskus, aldron, leren accord | Basisnoten: muskus, amberhout, sandelhout, caledonia.

Joyphoria

versterkt gevoelens van geluk. De geur ruikt warm en bloemig.

Topnoten: Petitgrain-olie, kokoswater accord, nerolie-olie | Hartnoten: tuberoos, jasmijn, ylang-ylang | Basisnoten: vanilleboon.

Magic Energy

versterkt gevoelens van geluk. De geur is citrus houtachtig.

Topnoten: bergamotolie, myrthe-olie | Hartnoten: cypress, jasmijn, zeewier | Basisnoten: kasjmierhout, palo santo accord

Calm Bliss

versterkt relaxte en kalme gevoelens. De geur ruikt fris en bloemig.

Topnoten: bergamotolie, zoete nerolie-olie, lavendelolie | Hartnoten: oranjebloesem, water accord | Basisnoten: tonkaboon accord, witte muskus, orris beton.

Cosmic Power

versterkt zelfverzekerdheid. De geur ruikt naar pittige amber.

Topnoten: zwarte peperolie, kaneelbast-olie, bergamotolie, houtachtige elemi-olie | Hartnoten: roos, wierook accord | Basisnoten: amber accord, vanilleboon-extract, muskus.

Charlotte is enorm trots op haar zes emotion-boosting geuren. Zelf had ze er alle vertrouwen in, maar niet iedereen deelde die hoop. “Vijftien jaar geleden vertelden mensen me dat ik gek was. Dat het niet zou lukken”, herinnert Charlotte zich. Maar inmiddels kan ze het tegendeel bewijzen. “Ik heb neurowetenschappelijk bewijs dat het werkt. Door middel van brain mapping konden we in kaart brengen dat bepaalde delen in het brein oplichtten die te maken hebben met gevoelens van geluk, liefde, verleiding, energie, kalmte en empowerment wanneer mijn parfum gebruikt wordt. Dit is revolutionair. Dat waar ik als klein meisje al van droomde heb ik als allereerste weten te realiseren. Het is ongelooflijk exciting!"

Welk parfum Charlotte zelf het meest op zal doen? “Heel eerlijk, dat verschilt. ’s Ochtends sluit ik mijn ogen en vraag ik mezelf af wat ik die dag echt nodig heb. Eerst koos ik er maar één, maar ik kies nu ook weleens twee. En soms heb ik ze gewoon allemaal nodig. Dan layer ik ze. Als ik op een date ga, spray ik altijd Magic Energy op. Het heeft niet alleen een effect op mij, maar ook op de mensen om me heen. Naast mijn bed heb ik Calm Bliss staan, die spray ik op mijn kussen voordat ik ga slapen. Ik voel dan zoveel kalmte. Dit zijn niet zomaar geuren, ze kunnen je beter en gelukkiger doen voelen. Het is fantastisch.”

Charlottes Fragrance Collection of Emotions is vanaf 30 april verkrijgbaar via Charlotte's nieuwe app: Easy Beauty for You, en vanaf 2 mei via charlottetilbury.com.