De leukste dingen om te doen in de Italiaanse regio Trentino

Op naar Trentino!

Trento

Geplaveide straatjes volgen naar fijne bistro’s en koffietentjes, en fietsend de bergachtige omgeving verkennen. Trentino is niet alleen een feest voor fijnproevers, maar ook een waar fietsparadijs.

Op naar Trentino

Heb je de regio Trentino in het noorden van Italië weleens overwogen voor een city break of een vakantie? Dankzij de prachtige, groene omgeving, het lekkere eten, de goede wijnen en mooie fietsroutes is het hier heerlijk vakantie vieren, zeker in het voorjaar. Het is er nog niet te heet en niet te druk en de natuur staat volop in bloei. Het is een eindje rijden naar de regio Trentino – zo’n dertien uur met de auto – maar vanaf Schiphol vertrekken er ook rechtstreekse vluchten die kant op.

In Trentino omarmen ze de Italiaanse way of living als een ware levenskunst. Een slecht humeur komt niet voor in het vocabulaire van de Italianen die hier wonen. Ochtenden beginnen met cappuccino’s gemaakt van echt goede koffiebonen en avonden eindigen met culinaire diners op de meest romantische locaties. Ook tussendoor valt meer dan genoeg te beleven. Nergens anders in de Alpen ervaar je de natuur zoals hier. Je kunt in Trentino drie natuurparken verkennen: Adamello Brenta, Paneveggio-Pale di San Martino en Stelvio National Park. Maar een bezoek aan de mythische Dolomieten is ook een belevenis. Meer dan 200 miljoen jaar geleden was deze bergketen nog een tropische zee, en als je goed oplet kun je nog steeds schelpen vinden in de hoge rotsen. Wil je daarna een dagje naar de stad? Trento, de hoofdstad van de regio, en Rovereto zijn perfect met elkaar te combineren, of je nu met de auto of de trein reist óf op de fiets gaat.

De mooiste plekken in Trento

In de regio Trentino kun je ontspanning perfect combineren met (culturele) activiteiten, zeker in de hoofdstad Trento. Eind vorig jaar werd de stad benoemd tot een van de beste Italiaanse steden op het gebied van levenskwaliteit en milieu, en het is een perfect startpunt om Trentino te ontdekken. Geschiedenis, cultuur en natuur zijn de drie belangrijkste pijlers van Trento. Van de dertiende eeuw tot het eind van de achttiende eeuw was Trento een prinsbisdom en was het de ontmoetingsplaats tussen de mediterrane en continentale wereld. Je vindt er veel musea, zoals MUSE – wereldberoemd museum over natuurwetenschappen – kopermuseum Museo del Rame Navarini en Museo Diocesano waar je de kunstschatten van het bisdom kunt bekijken. Die laatste ligt op tien minuten lopen van het Castello del Buenconsiglio, een kasteel dat honderd jaar geleden werd ingericht als museum. Vanwege het honderdjarig bestaan zijn er dit jaar speciale tentoonstellingen, theatervoorstellingen en installaties door de stad. Op buonconsiglio.it/en/ vind je het hele programma.

Tussendoor even bijkomen doe je in de verschillende stadsparken of in de woeste natuur rondom Trento. De imposante bergen zijn mooi voor een wandeling, en aan de rand van de stad vind je de Sardagna-waterval, waarvandaan je een mega mooi uitzicht hebt over de stad. Kijk voor meer info op de website van Trentino.

Door naar Rovereto

Van Trento ben je met de trein in tien minuten in Rovereto, maar de afstand van dertig kilometer is ook goed te doen op de fiets. Rovereto is een must-see voor liefhebbers van kunst en goed eten. Het MART in de binnenstad is het belangrijkste Italiaanse museum voor moderne kunst, én de plek waar de grote Italiaanse kunstenaar Fortunato Depero woonde.

Rovereto telt nog geen 40.000 inwoners, maar doet zeker niet onder voor de grotere Italiaanse steden. Zo is het onder andere de thuisbasis van sterrenchef Alfio Ghezzi. In zijn haute-cuisine restaurant Alfio Ghezzi Bistrot, gelegen in het MART museum, serveert hij de lekkerste gerechten met seizoensgebonden ingrediënten. En in Rovereto vind je nog genoeg andere restaurantjes en bistro’s waar je goed kunt eten en heerlijke wijnen kunt proeven. Een echte aanrader is de Marzemino, een lokale rode wijn waar het gebied om bekendstaat. Kijk voor meer info over Rovereto op buonconsiglio.it/en/en onder ‘What to do in Rovereto’.

Fietsen langs de rivier

Eigenlijk is je vakantie in Trentino pas compleet wanneer je op de fiets de Valle dell’Adige (deels) hebt afgelegd. Dit fietspad langs de rivier Adige – met 98 kilometer het langste van Trentino – brengt je van het noorden naar het zuiden van de provincie. Het pad kent vrijwel geen hoogteverschillen, dus ook zonder elektrische fiets is het prima te doen, en de route is bijna volledig vrij van verkeer. Je kunt je fietstocht op verschillende plekken beginnen. Wil je alleen het stuk van Trento naar Rovereto afleggen, begin dan in het dorpje Lavis net boven Trento. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over de stad. Of stap op bij de Bici grill in Trento (Bici grills zijn plekken langs fietsroutes waar je wat kunt eten en drinken en meer informatie vindt over het gebied).

We vertelden eerder al dat je op de fiets vrij snel van Trento in Rovereto bent (ca. 1 uur en 20 minuten), maar het wordt nog leuker als je onderweg een paar stops maakt. Bijvoorbeeld in Besenello, op acht kilometer vanaf Trento, waar je het middeleeuwse fort Castel Beseno kunt bezoeken. Het kasteel organiseert vaak tentoonstellingen en in de zomer zijn er spectaculaire historische re-enactment-events. Sta je wel open voor een uitbreiding van de route, begin dan niet in Lavis maar in San Michele all’Adige. Als je vanaf hier de weg naar Piana Rotaliana volgt, fiets je langs de meest idyllische wijngaarden. De boeren hier telen de traditionele druivensoort van Piana Rotaliana waarvan ze de zeldzame en kostbare Teroldego Doc wijn maken. Onderweg afstappen voor een aperitivo en een uitgebreide lunch is dus zeker aan te raden.

1 kaart voor alles

De Trentino Guest Card is een passe-partout waarmee je het meeste uit je vakantie in Trentino kunt halen. Met de kaart kun je kastelen, musea, forten en natuurparken bezoeken. Ook reis je gratis en onbeperkt met het openbaar vervoer binnen de provincie.

2x Buen Espresso

Bij Palazzo Benvenuti in Trento brouwen ze niet alleen heerlijke koffie – je drinkt er het lekkerste bakkie in Trento – ze serveren er ook gebak bij van de beroemde patissier Iginio Massari.

Caffetteria Bontadi in Rovereto brandt al sinds 1790 zelf z’n bonen. Hier ga je naartoe voor goede espresso of cappuccino, een heerlijk taartje en om mensen te kijken. De ligging in het historische centrum is er perfect voor.

Aangeboden
  • Trentino