Yara Michels, LAKSHMI en Moïse Trustfull maken vuist tegen seksueel geweld

Tijdens de tweede Nacht Tegen Seksueel Geweld gaan Yara Michels, LAKSHMI en Moïse Trustfull de straat op om aandacht te vragen voor seksueel geweld tegen meisjes en jonge vrouwen wereldwijd. 

Het is te gek voor woorden dat vrouwen en meisjes wereldwijd nog steeds te maken hebben met seksueel geweld. Om hier aandacht voor te vragen, bundelen Plan International-ambassadeurs LAKSHMI, Moïse Trustfull en Yara Michels hun krachten tijdens de tweede editie van de Nacht Tegen Seksueel Geweld

De Nacht Tegen Seksueel Geweld

Op de nacht van 20 op 21 april lopen Yara Michel, Moïse Trustfull en LAKSHMI de nachtelijke sponsorloop van 20 kilometer langs onder andere het IJ, de Wallen en het Vondelpark samen met tig andere deelnemers. Alledrie zijn zin ambassadeurs van Plan International. De non-profit organisatie zet zich in voor een betere toekomst voor kinderen in lage- en middeninkomenslanden, met speciale aandacht voor meisjes (zij worden vaak achtergesteld). De Nacht Tegen Seksueel Geweld is een van initiatieven van de organisatie. 

Nachten als deze zijn meer dan nodig. Cijfers rondom seksueel geweld zijn niet mals. Wereldwijd heeft 1 op de 3 vrouwen te maken gehad met fysiek en/of seksueel geweld. En dat geweld (of de angst daarvoor) heeft vergaande gevolgen. Meisjes stoppen bijvoorbeeld met school en vrouwen gaan niet meer naar hun werk omdat de weg daarheen onveilig is. Verkrachtingen resulteren vaak in seksueel overdraagbare ziektes, ongewenste zwangerschappen en onveilige abortussen.

De ambassadeurs

Yara, LAKSHMI en Moïse lopen alle drie mee tijdens de sponsorloop. Er is nog veel werk aan de winkel, vinden zij. "Als moeder en als vrouw wens ik dat mijn dochter, en alle toekomstige generaties, zich veilig en vrij kunnen bewegen zonder angst voor seksueel geweld", aldus Yara. 

LAKSHMI liep ook vorig jaar mee als ambassadeur, en werd naar eigen zeggen geraakt door de krachtige atmosfeer en waardevolle gesprekken en ontmoetingen met andere personen die meeliepen. "Meerdere deelnemers vertelden me dat hun deelname aan ‘de Nacht’ onderdeel was van hun helingsproces."

Moïse bezocht al eens een project van Plan International in het buitenland. Zij zag toen hoe jongeren aan het denken werden gezet over de veiligheid van meisjes en vrouwen. Maar ook in Nederland moet er nog hard gewerkt worden aan dit bewustzijn. "Als ondernemer ben ik vastberaden om een omgeving te creëren waarin ons vrouwelijk personeel zich veilig en vrij voelt, zowel op het werk als op weg naar huis. Mede daarom maak ik op 20 april opnieuw een vuist tegen seksueel geweld."

Het geld dat de deelnemers ophalen tijdens de Nacht Tegen Seksueel Geweld krijgt een goede bestemming. Plan International zal dit gebruiken voor het Safer Cities for Girls-programma, waarmee de organisatie samen met meisjes en jonge vrouwen in steden wereldwijd werken aan veiligere wijken. 

Meelopen? Je kunt je nog steeds opgeven om mee te lopen tijdens de Nacht Tegen Seksueel Geweld. 

Bron & beeld: Plan International