Waarom we allemaal 'reset dagen' zouden moeten introduceren op werk

Deze dagen helpen je om weer back on track te komen.

Stressed old business woman suffering from headache after computer work.

Soms heb je op het werk van die dagen waarop alles even te veel lijkt. Tientallen mails die nog wachten op antwoord, verschillende presentaties die op de planning staan en een openstaande to-do lijst van twee kantjes: het kan allemaal behoorlijk overweldigend zijn. Maar hoe voorkom je nou dat je opgeslokt wordt in alle stress?

Reset dagen

Heb je het wel heel druk op het werk en ervaar je best wat stress? Dan zouden 'reset dagen' weleens het antwoord kunnen zijn. Volgens Amy Beecham van Stylist zijn dit dagen zijn waarop je wel aan het werk gaat, maar je jezelf afzijdig kunt houden van verplichtingen. Ze vertelt: "Ik ben ontzettend dankbaar dat wij met reset days werken. Als we het nodig hebben, mogen we onszelf elke maand één hele werkdag uitsluiten van meetings, notificaties en andere verplichtingen om weer een beetje back on track te komen. Geen afleidingen, geen onderbrekingen en geen verzoeken van anderen: mijn collega's weten dat ik de hele onbereikbaar ben."

Een reset dag is dus geen vrije dag, maar een dag waarop je de tijd kunt nemen voor de taken waar je doorgaans weinig tijd voor hebt. Zo voorkom je dat deze taken zich opstapelen en je erdoor overweldigd raakt.

De voordelen

Af en toe een reset dag inplannen heeft ontzettend veel voordelen. "Reset dagen helpen je om een stapje terug te doen van de alledaagse chaos", legt carrière- en leiderschapscoach Emily Button-Lynham uit. "Je krijgt de tijd en de ruimte om strategisch na te denken over wat er moet gebeuren, welke uitdagingen er liggen en wat het plan van aanpak wordt."

Door jezelf af te sluiten van externe afleidingen kom je in een diepere workflow, waardoor je productiviteit en creativiteit verhoogd worden. Afhankelijk van je baan hoef je deze dagen niet volledig achter je bureau te spenderen; ook werken vanuit een koffietentje of wandelen in de natuur kan je helpen om geïnspireerd te raken en je takenlijst af te vinken.

Reset dagen aanvragen

Klinkt allemaal goed natuurlijk, maar er is nog wel een uitdaging: hoe vraag je een reset dag aan bij je baas? Volgens Button-Lynham is het daarbij essentieel om de voordelen van zo'n dag te benadrukken. "Er zijn een heleboel onderzoeken gedaan naar de voordelen van gefocust werken zonder multitasken en afleidingen. Dus waarom stel je bij je baas niet een proefperiode voor, waarin je kunt testen of een reset dag ook daadwerkelijk zorgt voor verbetering binnen het team?"

Bron: Stylist | Beeld: Adobe Stock