Waar je rekening mee moet houden als je bevriend bent met je baas

Geen geroddel.

Lees ook

Als je fulltime werkt, is de kans groot dat je het grootste deel van je tijd in de buurt van je baas doorbrengt. Het is dus logisch dat je zou willen dat die relatie aangenaam of op zijn minst vriendelijk is. Maar een gezellige werkrelatie kan lastig zijn om te navigeren, omdat hij of zij nog steeds je manager is, hoe dicht jullie twee ook bij elkaar komen. Hier een paar richtlijnen waar je je aan moet houden als je met je baas bevriend bent. 

1. Wees inclusief

Groepjes waren vreselijk op de middelbare school en ze zijn net zo kleinzielig op de werkplek. Dit geldt vooral als je baas erbij betrokken is. Als jullie altijd samen gaan lunchen of na het werk samen een drankje doen, nodig dan de rest van je team ook uit. Dit houdt je reputatie hoog en geeft je de kans om je collega’s beter te leren kennen. 

Lees ook: Dit is hoe je het meest uit een dag thuiswerken kunt halen

2. Geen geroddel over andere collega’s

Het is niet eerlijk om door je nauwe relatie met je baas, de relaties van je collega’s te laten beïnvloeden. Ook moet je baas je niet gebruiken als ‘mol’ om vuile informatie over je collega’s te achterhalen en verslag uit te brengen. Maak er een regel van om alleen het actuele bedrijfsnieuws te bespreken en als dat niet werkt, probeer dan het onderwerp te veranderen wanneer je manager begint te vissen.

3. Houd de dingen professioneel


Dit betekent dat er geen seksuele of romantische gevoelens besproken mogen worden. Ga samen uiteten, doe een drankje of ga samen naar een yoga klasje. Vermijd gewone activiteiten die als ‘onprofessioneel’ beschouwd kunnen worden.

4. Let wel op wat je op sociale media plaatst

Als je Facebook-vrienden bent of elkaar volgt op Snapchat, denk er dan twee keer over na om die karaoke foto in de kleine uurtjes op zondag te plaatsen. Tenzij je wilt dat ze precies weet waarom je maandagochtend de vergadering overslaat. 

5. Klaag niet over je werk

Je hebt een geweldige baas waarmee je bevriend bent, dus hoe slecht is je werk nou echt? Beperk het klagen tot een minimum. Niet alleen is het onprofessioneel, maar het kan ook als zeer ondankbaar overkomen. Als er een ernstig probleem is dat je moet bespreken, doe het dan niet onder het genot van een drankje. Pak het professioneel aan tijdens de werkuren.

6. Verwacht dat je net als iedereen behandeld zult worden

Bevriend raken met je baas zal niet leiden tot een snelle weg naar de top. Je acties moeten voor zichzelf spreken. Je baas zal je ongetwijfeld steunen in veel situaties, maar ze moet in staat zijn om je er ook op te wijzen als je dingen niet goed doet. 

Bron: Marie Claire USA | Beeld: The Good Wife

Laatste nieuws

Zie ook