Deze 6 etenswaren moet je nooit opnieuw opwarmen

En dat heeft een goede reden.

Het opnieuw opwarmen van je eten is vaak een handige uitkomst. Of het nu vrijdagavond is en je je  koelkast moet schoonmaken, of als je de restjes van gisteravond wil omtoveren in een geheel nieuwe maaltijd. Magnetrons zijn dé oplossing voor een makkelijke maaltijd. Maar uit onderzoek blijkt dat het opwarmen van sommige van je favoriete voedingsmiddelen gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid, vooral als ze vooraf verkeerd worden bewaard.

Selderij, spinazie en bieten

Warmte kan ervoor zorgen dat de nitraten van deze groenten giftig worden. Het is dus het beste om deze voedingsmiddelen uit het gerecht te halen voordat je het opnieuw opwarmt.

Lees ook: 5 manieren om een slechte dag van je af te schudden

Champignons

In het algemeen moeten champignons direct na de bereiding worden gegeten. De eiwitten kunnen achteruitgaan zodra je ze in stukken snijdt en dat is slecht nieuws voor je buik.

Eieren

Het opwarmen van gekookte of geklutste eieren kan giftig zijn en kan een ‘ravage’ aanrichten in je spijsverteringssysteem.

Aardappelen

Aardappelen zijn lastig – als ze bij kamertemperatuur worden afgekoeld in plaats van onmiddellijk in de koelkast, kunnen de warme temperaturen de groei van botulisme, een zeldzame bacterie, bevorderen. Botulisme kan niet worden gedood met een minuutje in de magnetron, dus het is het beste om ze onmiddellijk te koelen om problemen met heropwarming te voorkomen.

Rijst

Ook hier kan de manier waarop je het bewaard tot problemen leiden. Volgens de Food Standards Agency, kan ongekookte rijst sporen van bacteriën bevatten die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Ook als de rijst gekookt is, kunnen deze bacteriën het overleven. Als de rijst dan op kamertemperatuur bewaard wordt, kunnen deze sporen zich vermenigvuldigen. Hierdoor kunnen ze giftige stoffen produceren die braken of diarree veroorzaken. Het opwarmen van het eten, zal deze giftige stoffen laten verdwijnen. Meteen in de koelkast zetten dus! 

Kip

De proteïnesamenstelling van kip veranderd wanneer koude, gekoelde kip voor de tweede keer wordt verhit. Dit kan zelfs spijsverteringsproblemen veroorzaken, dus als je je vlees liever opnieuw opwarmt, zorg er dan voor dat het goed gekookt is; de binnenkant moet heet zijn!

Bron: Marie Claire US | Beeld: Desperate Housewives

Laatste nieuws