6 Tekenen dat je te veel suiker eet

Sugar rush.

6 Tekenen dat je te veel suiker eet

Het is geen geheim dat suiker in bijna alles zit wat je eet, zelfs in voedsel waarvan je het nooit had verwacht. Enne, het is ook geen geheim dat een te veel aan suiker kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals diabetes en hart- en vaatziektes. Daarom 6 tekenen die erop duiden dat je iets zuiniger met je suikerinname moet zijn. 

1. Je verlangt naar suiker 

Wist je dat je verslaafd kan raken aan suiker? Volgens Brooke Alpert, een voedingsdeskundige, kun je hierdoor een onverzadigde eetlust ontwikkelen. Hoe meer suiker je eet, hoe meer je lichaam naar suiker verlangt. "Door een suikerrijk dieet te eten, veroorzaak je een hormonale reactie in je lichaam die lijkt op een hoge golf. Het brengt je naar 'boven' en dan stort je 'in'. Dit triggert je lichaam om meer suiker te willen hebben", zegt ze tegen Delish. Dus als je voortdurend trek hebt in iets zoets, vergeet dit dan niet.

Lees ook: Waarom je nooit samen met een vriendin moet diëten

2. Je hebt meer suiker nodig om jezelf tevreden te stellen 

Het zou een probleem kunnen zijn als je bovenop je verlangens merkt dat je niet tevreden bent met de hoeveelheid suiker in bepaalde voedingsmiddelen. Volgens Alpert is dit een "suiker overkill", wat ervoor zorgt dat je suikerintolerantie omhoog gaat. Je hebt dus steeds meer suiker nodig om dat zoete verlangen te bevredigen. 

3. Je hebt vaak last van stemmingswisselingen 

"De bloedsuiker crash die plaatsvindt als je uit je high komt, kan stemmingswisselingen veroorzaken en je kribbig laten voelen", zegt Alpert. "Om nog maar te zwijgen van het feit dat je energiepijl naar beneden gaat."

4. Je hebt een onrustige huid 

Dit is vrijwel vanzelfsprekend, maar je doet je huid niet echt een plezier als je te veel suiker nuttigt. "Sommige mensen zijn gevoelig voor het krijgen van een piek in insuline door de suikerinname, wat kan leiden tot een hormonale reactie zoals een acne uitbraak of rosacea", vertelt de voedingsdeskundige. 

5. Je hebt last van gaatjes

Er is een reden waarom je ouders je als kind voortdurend hebben gezegd dat je snoepjes moet laten liggen. Niet per se omdat ze met een te hoge suikergehalte te maken hebben, maar omdat ze wisten dat het eten van te veel suiker kan leiden tot een aantal niet zo leuke uitstapjes naar de tandarts. "Als bacteriën tussen je tanden de voedseldeeltjes verslinden, ontstaat er zuur, wat tandbederf veroorzaakt", zegt Alpert. Enne, het zuur dat vrijkomt vormt samen met je speeksel in je mond tandplak. En als die plak niet wordt weggepoetst, kunnen je tanden op den duur gaan rotten. 

6. Je hebt vaak geen energie 

"Energie is het meest stabiel als je bloedsuikerspiegel stabiel is. Dus als je te veel suiker verbruikt, leiden de hoogte- en dieptepunten van je bloedsuikerspiegel tot de hoogte- en dieptepunten van je energie", legt Alpert uit. "Veel suiker eten betekent ook dat je waarschijnlijk niet genoeg eiwitten en vezels eet." 

Lifestyle
  • Marie Claire US
  • Gossip Girl