Gelukkige mensen zouden succesvoller zijn, betere sex hebben, meer vrienden hebben en ze zouden beter in hun vel zitten. Hoewel bovenstaande door meerdere studies onderzocht is, toont onderzoek ook aan dat hoe meer we nadenken over geluk en hoe we dit kunnen nastreven, hoe minder waarschijnlijk het is dat we het ook daadwerkelijk vinden.
Teleurgesteld
Als je telkens hoort hoe belangrijk het is om gelukkig te zijn, kan dit leiden tot een gevoel van teleurstelling. Voortdurende analyse van hoe gelukkig je bent, beïnvloed het vermogen om het daadwerkelijk te ervaren. Gewone momenten, die geen 'wauw effect' opleveren, voelen dan als een mislukking.
Een ander nadeel van het continu streven naar geluk is dat het mensen eenzaam maakt. De druk die je kunt voelen, als individu en op je persoonlijke successen, zou de banden met anderen kunnen schaden.
Lees ook: Dit gebeurt er met je lichaam als je huilt
Goedheid
Wanneer we iets bijdragen aan de wereld en anderen van dienst zijn, ontdekken we iets veel belangrijkers dan dat moment-tot-moment geluk. Namelijk: het gevoel van betekenis en doel. Vandaag de dag is de sociale druk om je gelukkig te voelen (en het te posten op social media) intens. "Richt je minder op het nastreven van geluk en meer op het nastreven van goedheid. Al het andere zal op zijn plaats vallen", zegt psycholoog Samantha Boardman. En Eleanor Roosevelt zei het het beste: "Geluk is geen doel, maar een bijproduct."
- Marie Claire US
- Brooke Cagle