5 Tips om erachter te komen of je de juiste beslissing maakt

Handig.

Lees ook

Beslissingen nemen is altijd een lastige opgave. Vooral als je ouder wordt lijken sommige keuzes moeilijker te maken dan andere. Om je op weg te helpen, hebben we de meest effectieve manieren gevonden om erachter te komen wat de beste keuze is.

1. Speel het papier spel

Hoe het gaat:

  1. Zet elke mogelijke keuze die je zou kunnen maken en het mogelijke resultaat van die keuze op  papier.
  2. Leg elke keuze op de vloer, met voldoende ruimte tussen de blaadjes.
  3. Kijk naar de keuzes en stap dan op het papier (symbolisch ga je voor die keuze). 
  4. Sluit je ogen en neem het volledig in je op. Zie jezelf die keuze maken en bedenk het resultaat ervan. Hoe voelt het? Wat gebeurt er in je lichaam? Waar gaan je gedachten naartoe? Wat zie je voor je?

Herhaal dit proces met de overige stukken papier (dus de andere keuzes). Wat uiteindelijk het beste voelt, is wat je moet doen.

Lees ook: 4 Bekende werksituaties die makkelijker worden als je voor jezelf opkomt

2. Lichaamstaal


Deze is lastig, maar je kunt het uitproberen met vrienden. In principe laat je je vrienden over elke keuze nadenken en kijk je naar de verandering in zijn/haar lichaamstaal. Laat ze rechtop staan, met de voeten een beetje bij elkaar en laat ze hun ogen sluiten. Bijvoorbeeld: laat ze beslissen wat ze als ontbijt willen eten. Laat hen elke keuze hardop zeggen. “Ik ga eieren eten” en daarna “Ik ga pannenkoeken eten”. Als ze voorover leunen bij een keuze, dan is dit een goed teken. Als ze achterover leunen, betekent dit meestal dat hun intuïtie tegen die keuze ingaat. 

3. Dim de lichten

We hebben de neiging om meer emoties te voelen in fel licht. Dus dim je lichten en denk na over je beslissingen.

4. Maak je beslissing vroeg op de dag

Beslissingsmoeheid is echt een ding. Het verandert hoe je kiest (en wat je kiest) nadat je de hele dag al keuzes hebt gemaakt. Ja, zelfs de alledaagse. Het ergste is dat je je er niet eens van bewust bent dat je geestelijk uitgeput bent. Dus neem grote beslissingen in de ochtend. 

5. Luister naar muziek met een hoog tempo 

Een studie uit 2009, wees uit dat degenen die naar muziek met een sneller tempo luisterden, betere en nauwkeurigere beslissingen namen als het ging om moeilijke keuzes, dan degenen die naar langzamere muziek luisterden. 

Bron: Marie Claire US | Beeld: Younger

Laatste nieuws

Zie ook