De meeste lichaamsdelen groeien tot een bepaalde grootte en stoppen dan. Je borstomvang daarentegen is een heel ander verhaal. Je borsten kunnen gedurende je hele leven van grootte en vorm veranderen. Dus wat bepaalt de grootte van je borsten eigenlijk?
Invloed
Hoewel het makkelijk is om te denken dat je cupmaat voorbestemd was, zijn er eigenlijk een heleboel dingen die er invloed op hebben. Hier zijn de voornaamste factoren die de grootte van je borsten bepalen.
Lees ook: Het streven naar geluk maakt je juist ongelukkig
1. Familiegeschiedenis
Je genen bepalen bijna alles. Je haar- en huidskleur, hoe lang je bent en een heleboel andere kenmerken. Ze hebben ook enige invloed op je borstomvang. Het betekent niet dat je gegarandeerd een C-cup hebt als andere mensen in je directe familie dat ook hebben. Maar je hebt hier wel meer kans op, dan iemand die uit een familie met een geschiedenis van A-cups komt.
2. Gewicht
Je borsten vormen een complex onderdeel van je anatomie, bestaande uit ondersteunend bindweefsel, melkklieren en -kanalen en vetweefsel. Hoeveel van elk weefseltype je hebt, verschilt per persoon. Sommige mensen hebben meer ondersteunend weefsel dan vet en omgekeerd. Als je borsten een hogere concentratie van vetweefsel bevatten, kun je een verschil in borstgrootte zien wanneer je aankomt of gewicht verliest. Je zal waarschijnlijk geen drastische verandering zien als je een paar kilo aankomt of afvalt. Het moet meestal een aanzienlijke gewichtstoename of -afname zijn om je borstomvang te veranderen.
3. Trainingsroutine
Het doen van borstoefeningen kan je borstspieren, vier belangrijke spieren die achter je borstweefsel zitten, versterken. Als je borstspieren zich groeien, kan dit ertoe leiden dat je borsten een klein beetje naar buiten worden gedrukt. Houd er rekening mee dat deze oefeningen je borstomvang niet echt zullen vergroten, maar dat ze de spier achter de borst kunnen laten groeien, waardoor ze een beetje groter kunnen lijken.
4. Menstruatie
Je menstruatiecyclus kan je borstomvang, -textuur en -vorm vrij duidelijk veranderen. Tijdens de eerste helft van je cyclus produceert je lichaam oestrogeen, een hormoon dat de eisprong teweegbrengt en de melkkanalen in de borsten stimuleert. Maar in de tweede helft van de cyclus (naarmate je dichter bij je menstruatie komt), stimuleert progesteron de vorming van melkklieren, wat zwelling (en zelfs een beetje pijn) kan veroorzaken. Dit kan je er toe zetten om je af te vragen waarom je borsten ineens groter zijn geworden. Uiteindelijk zullen je borsten terugkeren naar hun normale grootte en textuur.
5. Anticonceptie
Je anticonceptie kan meer doen dan alleen een onbedoelde zwangerschap voorkomen en/of je menstruatie helpen reguleren. Hormonale anticonceptiemethoden, zoals de pil en het hormonale spiraaltje kunnen daadwerkelijk van invloed zijn op je borstomvang. Dit komt omdat het oestrogeen en progesteron in de hormonale anticonceptie iets veroorzaken dat oedeem of waterretentie wordt genoemd. Het is meestal het meest merkbaar als je net met anticonceptie begint.
6. Zwangerschap
Grote borsten krijgen tijdens een zwangerschap is een echt fenomeen. De borsten van een zwangere vrouw kunnen tijdens de zwangerschap meerdere cupmaten groeien dankzij hormonale veranderingen. Hoewel je borsten al melkkanalen hebben, helpt progesteron je lichaam meer kanalen en kwabben te produceren, wat klieren zijn die melk produceren. Tegen de vijfde of zesde maand van de zwangerschap zijn je borsten volledig in staat om melk te produceren. Je borsten kunnen blijven zwellen tijdens postpartum als je besluit om borstvoeding te geven. Zodra je stopt met het geven van borstvoeding zullen je borsten in ongeveer drie tot zes maanden terug gaan naar hun oude grootte.
7. Leeftijd
Je borsten zijn waarschijnlijk niet meer hetzelfde als toen je 15 was, en het is erg waarschijnlijk dat ze er over een paar jaar weer anders uit zullen zien. Als de menopauze nadert, hebben hormonale veranderingen een invloed op de grootte en vorm van je borsten. Wanneer het oestrogeengehalte daalt, raakt het bindweefsel in de borsten uitgedroogd en verliest het zijn elasticiteit. Bovendien, het borstweefsel, dat zich typisch voorbereidt om melk te maken, stopt met dit te doen en begint te krimpen. Met de tijd zullen je borsten dus minder vol en stevig zijn en dat is volkomen normaal.
Verandering
Als je merkt dat je borsten plotselinge veranderingen en je weet niet waarom, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Raak niet direct in paniek, maar laat het voor de zekerheid even controleren.
- SELF
- Unsplash