Dit is wat je ogen je proberen te vertellen over je gezondheid

7 waarschuwingssignalen.

Lees ook

Wist je dat je ogen je ook iets over je gezondheid kunnen vertellen? Deze kenmerken kan je vaak zelf ontdekken, althans, als je weet waar je naar moet zoeken. 

Infectie 

Draag je contactlenzen in plaats van een bril? Kijk uit voor witte vlekken op je hoornvlies (die heldere laag over de voorkant van je oogbal). Dit is heel gebruikelijk bij mensen die contactlenzen dragen, en kan een teken zijn van een hoornvliesinfectie.

Lees ook: Je lippen vertellen meer over je gezondheid dan je denkt

Stress

Stress kan zich op vele manieren uiten, waarvan er één een stuiptrekking van het oog is. Het is meer vervelend dan zorgwekkend, maar het kan een teken zijn dat je wat meer rust moet nemen en je stressniveaus een beetje meer in de hand moet houden.

Diabetes

Wazig zicht betekent meestal dat je een bril nodig hebt, maar het is belangrijk dat je altijd je ogen laat controleren. Wazig zicht kan niet alleen een medisch probleem met het oog zelf aanduiden, het kan ook een teken zijn van bijvoorbeeld diabetes. Uit een onderzoek bleek dat 73% van de diabetespatiënten die werden getest, wazig zicht hadden.

Je cholesterolgehalte is te hoog

Als je merkt dat er een witte ring om je hoornvliesboog ontstaat (ook wel je iris genoemd), is het tijd om je oogarts en huisarts te bezoeken voor een controle. Hoewel deze specifieke kleurverandering meestal een teken van veroudering is, kan het ook een indicatie zijn van een te hoog cholesterol.


Netvlies

Ken je die kleine vlekjes die soms in je gezichtsveld bewegen? Ze worden ‘floaters’ genoemd en hoewel ze relatief vaak voorkomen, moet je er wel goed op blijven letten. Een plotselinge toename van het aantal ‘floaters’ dat je ziet, kan een teken van een scheur of onthechting van het netvlies zijn. 

Geelzucht

Als het wit van je ogen een gele kleur krijgt, zal het geen verrassing zijn dat dit zeker een waarschuwingsteken en dat er iets mis is in je lichaam. Wat dit betekent? Geelzucht. Dit is een aandoening die optreedt wanneer er te veel bilirubine in je bloed zit. Als je lever de cellen niet kan filteren, bouwt bilirubine zich op en kan het ervoor zorgen dat je ogen en huid geel worden. Het is vrij zeldzaam bij volwassenen (soms worden baby’s geboren met geelzucht), maar vaak is het te wijten aan een infectie zoals hepatitis, een aan alcohol gerelateerde leveraandoening of iets dat je galwegen blokkeert, zoals galstenen.

Te weinig slaap

Als je merkt dat je ogen gezwollen en rood zijn, neem dan niet direct aan dat je een infectie hebt. Het kan ook een teken zijn dat je moe bent. Naast trillen, kan een slaapgebrek de ogen ook geïrriteerd en rood maken.

Bron: Good House Keeping | Beeld: Soroush Karimi

Laatste nieuws

Zie ook