Dit type medewerker loopt het meeste risico op een burn-out

Een functie die moeilijk te navigeren is, en waar je veel mensen tevreden moet houden

Dit type medewerker loopt het meeste risico op een burn-out

Het aantal mensen dat thuis komt te zitten met een burn-out neemt jaarlijks steeds meer toe. Prestatiedruk, constante bereikbaarheid en financiële onzekerheid spelen hierbij een grote rol. Het is dus belangrijker dan ooit om op je werk je grenzen te bewaken. Met sommige functies kan dat echter extra moeilijk zijn.

Leidinggevende functies

Wanneer je op je werk een leidinggevende functie hebt, ben je het meest vatbaar voor een burn-out. En dat is niet zomaar. Als leidinggevende draag je namelijk verantwoordelijkheid op de werkvloer, maar hebt weinig zeggenschap. En dat grijze gebied is moeilijk te navigeren. Je voert uit wat de directie je opdraagt, en bent het doorgeefluik naar de rest van het team. Dat kan voelen als een moeilijke spagaat, alsof je tussen tegenstrijdige wensen en eisen van de directie en die het team moet balanceren. Een steeds grotere hoeveelheid leidinggevenden geeft aan dat deze taak te gecompliceerd is om goed uit te voeren. Ongeveer 71% van de leidinggevenden zegt dat ze zich ‘soms’ of ‘altijd’ overweldigd, gestrest of opgebrand voelen op het werk, bleek uit een onderzoek uit 2023 van productiviteitssoftwarebedrijf Capterra.

Bestuurs- en leiderschapsadviseur Jenny Fernandez benoemt in een interview met HuffPost een aantal situaties waarin dit voor kan komen. "Vanuit de directie wordt verantwoording op jou gelegd om zakelijke doelen en targets te behalen, ook als die niet realistisch zijn vanwege bijvoorbeeld externe factoren zoals concurrentie. Daarnaast worden interne zaken bij jou neergelegd, zoals reorganisatie of het inperken van budgetten." Tegelijkertijd komen je teamleden ook bij jou met hun frustraties over zaken als werkdruk en organisatie. Welke dingen houd je voor je, en welke moet je bespreken met de directie? Het is jongleren tussen de wensen van beide kanten, een positie die veel stress oplevert met de constante druk om de juiste beslissing te maken.

Als leidinggevende herkent Autumn Maison zich als geen ander in deze omschrijving. “Ik raakte steeds meer gefrustreerd, omdat het voelde alsof elke beslissing die ik nam de verkeerde was. Het was altijd een opbouw van frustratie en angst, omdat het voelde alsof ik mensen voortdurend in de steek liet", omschrijft ze haar ervaring als manager. Uiteindelijk kostte dit Maison zoveel energie dat ze niet anders kon dan zich ziek te melden om haar angst en stress weer de baas te worden.

Burn-out

Hoe een burn-out tot uiting komt kan per persoon verschillen. Toch zijn er een aantal symptomen die erop kunnen wijzen dat je tegen een burn-out aan zit die te maken heeft met het leidinggeven. Denk aan prikkelbaarheid, rusteloosheid, je werk niet kunnen loslaten, het gevoel dat je faalt en concentratieproblemen.

Om te voorkomen dat je als leidinggevende een burnout krijgt, is het belangrijk om je grenzen te leren kennen en aangeven. Op persoonlijk vlak, maar ook zeker op professioneel vlak. Wees eerlijk tegenover jezelf en je teamleden dat er een grens zit aan wat jij voor hen kan betekenen. Je hebt nu eenmaal niet alle macht en zeggenschap, en het is ook niet aan jou om daar de lasten van te dragen. Je hebt helaas geen controle over het gedrag van andere mensen – dat van je teamleden of dat van je leiders.

In sommige gevallen kan het helpen om een brug te slaan tussen de directie en je teamleden. Door ze samen te brengen en beide hun verhaal te laten doen bestaat er de kans dat ze elkaar beter begrijpen. Het neemt de last van je schouders, en helpt om iedereen weer met dezelfde doelen aan het werk te laten gaan. Duidelijke grenzen en in oplossingen denken kunnen je redding zijn als het om leidinggeven gaat.

Carriere
  • HuffPost, NOS
  • Adobe Stock