Face yoga: hoe werkt dat?

De technieken helpen een gezonde en jonge uitstraling te behouden

Face yoga: hoe werkt dat?

We zoeken allemaal naar de perfecte manier om mooi oud te worden. Daarbij besteden we veel aandacht aan ons gezicht door middel van een uitgebreide skincare routine om er jong uit te blijven zien. Face yoga is een van de nieuwste innovaties die belooft wonderen te doen voor je gezicht. Hoe dat precies zit, hebben wij voor je uitgezocht.

Een workout voor je gezicht

Met face yoga ga je nog een laagje dieper dan het verzorgen van je huid. Met massages en oefeningen stimuleer en train je de spieren, huid en lymfe in je gezicht, nek en schouders. Deze technieken laten de spieren ontspannen, wat zelfs effect heeft op je stresslevels. Gespannen spieren die voor een strakke blik zorgen, worden bijvoorbeeld verzacht. Daarnaast kun je met sommige oefeningen zelfs de spieren van je wangen en gezicht versterken, wat een jongere uitstraling geeft.

Wanneer je de routine consistent volhoudt, kun je er op de lange termijn veel voordelen van ervaren. En het mooie is dat er online ontzettend veel tutorials te vinden zijn. Je kunt bepaalde specifieke problemen aanpakken, zoals wallen of fijne lijntjes van het fronsen. Met een beetje moeite stel je zelf een routine samen die past bij wat jij wilt aanpakken.

Diepe werking

De reden dat face yoga helpt om een gespannen gelaat aan te pakken, is dat het veel dieper doorwerkt dan alleen de huid. Het helpt de spieren ontspannen, maar tegelijkertijd ook verstevigen, waardoor lijntjes en rimpels gladder worden. De massages stimuleren de bloedsomloop en helpen je lymfe om afvalstoffen en vocht af te voeren. Overactieve, gespannen spieren in gezicht en schouders kunnen zorgen voor hoofdpijn, en door de technieken van face yoga toe te passen kun je zelfs die klachten verlichten. Met de oefeningen spreek je de zwakkere spieren in je gezicht aan, zodat alles weer in evenwicht komt. Alsof dat nog niet genoeg was, helpen de massages ook om verstopte sinussen te verlichten en je slaap te verbeteren.

Yoga

Er bestaan veel verschillende soorten yoga, maar er zijn er een paar die echt interessant zijn om toe te passen op je gezicht. Langzaam uitgevoerde oefeningen brengen je bewustzijn naar de spieren. Zo kun je eens echt goed voelen welke spieren gespannen zijn en wat extra liefde nodig hebben. Spanning in je gezicht zit vaak in je voorhoofd, wenkbrauwen en kaak. Lijntjes ontstaan vaak rondom je mond, ogen en voorhoofd. Je kunt die gebieden aanpakken met massages en oefeningen die speciaal op deze plekken gericht zijn.

De oefeningen en massages mogen geen pijn doen. Je huid kan warm worden, maar dat is normaal. Begin je massage altijd met schone handen en een gereinigd gezicht. Gebruik een olie, serum of reinigingsmiddel zodat je vingers makkelijk over je huid glijden. Je wilt niet te veel druk zetten of te veel aan je huid trekken.

Ontspanning en training

Door zogeheten acupressuurpunten in je lichaam te stimuleren, laat je spanning op deze plekken los. De binnenste ooghoek is zo'n punt. Door dit punt zo'n 30 seconden vast te houden en daarna ongeveer een minuut te masseren, verlicht je de spanning bij je ogen.

In je voorhoofd zit een grote spier die veel spanning kan bevatten, waardoor je misschien veel fronst. Om de spanning te verlichten, kun je de vingers van beide handen op je voorhoofd plaatsen en met een lichte druk richting je slapen laten glijden.

Wanneer je veel spanning voelt in je nek, kan een goede lymfedrainage helpen. Dat helpt ook meteen bij huidveroudering rondom je kaak en nek. Buig je hoofd iets achterover en plaats je vingers bovenaan je nek. Laat je vingers met een lichte druk naar je sleutelbeen glijden. Druk een beetje extra op je sleutelbeen en houd eventjes vast. Herhaal dit zo'n 30 seconden.

De volgende oefening is ook fijn voor je kaak en nek. Maak een vuist met je hand en leg deze tegen de buitenkant van je kaak, met je duim naar beneden. Buig je hoofd richting je vuist totdat je een lichte stretch voelt in je nek. Druk vervolgens je kaak tegen je hand, en houd vast voor een paar seconden. Herhaal dit ook aan de andere kant.

Er zijn ontzettend veel tutorials te vinden voor fijne face yoga routines. Veel zijn gratis, maar er bestaan ook betaalde apps met gepersonaliseerde routines. Als je consistent bent, zul je na verloop van tijd verschil zien. Daarnaast is het elke dag een moment waarop je even met jezelf incheckt. Door te voelen welke spieren gespannen zijn, neem je de tijd om te luisteren naar hoe je je echt voelt en creëer je ruimte om voor jezelf te zorgen.

Beauty
  • Healthline
  • Adobe Stock