Effectieve tips voor grip op je financiën

Zo krijg je inzicht in je uitgaven en kan je eindelijk lekker sparen.

Effectieve tips voor grip op je financiën

Geld: het kan een lastig onderwerp zijn. Het kan saai zijn, en misschien zelfs wel ingewikkeld tegelijkertijd. Toch is het belangrijk om inzicht te creëren in je financiële plaatje. Een effectief budget maken is belangrijk om je geldzaken op orde te houden, ongeacht hoe hoog je inkomen is. Zeker wanneer je op de lange termijn grote uitgaven wilt doen – zoals bijvoorbeeld een huis kopen – is het van belang om te weten wat je eigenlijk uitgeeft per maand.

Inzicht creëren

Om te voorkomen dat je geld tekortkomt aan het einde van de maand, is het belangrijk inzicht te creëren in je uitgaven. Op basis van je levensstijl en inkomen kun je een maandbudget voor jezelf opstellen. Het creëren van zo'n budget is persoonsgebonden. De één heeft nu eenmaal hogere lasten dan de ander. Je creëert je budget op basis van je netto-inkomen, je immers weet precies wat er binnenkomt.

Allereerst breng je in kaart wat je uitgeeft, en waaraan. Een behoorlijke klus, maar door je uitgaven in kaart te brengen, zul je ook kunnen inzien waar je kunt besparen. Begin met je vaste lasten zoals je huur of hypotheek, verzekeringen en abonnementen. Vergeet ook services zoals de sportschool of streamingsdiensten zoals Netflix en Spotify niet mee te nemen in deze optelsom. Je kunt dit zelf gaan berekenen en bijhouden in een spreadsheet, maar het kan ook een stuk eenvoudiger. Veel banken bieden in hun internetbankieren apps een automatische categorisering van je uitgaven. Mocht dit niet helemaal zijn wat je zoekt, bestaan er zowel gratis als betaalde apps die dit overzicht voor je creëren.

Na je vaste lasten bereken je maandelijkse uitgaven die fluctueren. Denk aan boodschappen, benzinekosten of treinkaartjes. Bereken ook hoeveel je uitgeeft aan vrijetijdsbesteding zoals borrelen, bioscoop of andere uitjes. Dit zijn namelijk de eerste uitgaven waar je kunt gaan besparen.

Prioriteiten stellen

Nu je een totaalplaatje hebt gecreëerd is het belangrijk om prioriteiten te stellen wat betreft je uitgaven. Het kan zijn dat je je maandelijkse kosten wilt terugdringen, maar bijvoorbeeld sporten ontzettend belangrijk vindt. Voel je dan niet schuldig over dat maandelijkse abonnement, en probeer ergens anders je uitgaven terug te dringen. Misschien kun je een abonnement stopzetten voor een streamingsdienst die je amper gebruikt, bijvoorbeeld.

Het voelt misschien een beetje vreemd, maar bereken ook sparen mee in je financiële plaatje. Ideaal gezien zou het bedrag dat je spaart zo'n tien tot twintig procent van je salaris zijn. Wanneer je je financiën goed op orde hebt, is dit een reële richtlijn. Houdt daarbij je financiële doelen in je achterhoofd, dat maakt het vast gemakkelijker om geld opzij te zetten. Misschien wil je wel graag een auto kopen, of spaar je voor een huis. Door in kaart te brengen wat je dit gaat kosten, hoeveel je elke maand uitgeeft én wat je kunt sparen kun je realistische doelen stellen.

Lifestyle
  • Bank of America, Her
  • Adobe Stock