Duurzamer reizen: 5 bestemmingen voor een milieubewustere vakantie

Van dichtbij huis tot aan de andere kant van de wereld. 

Duurzamer reizen: 5 bestemmingen voor een milieubewustere vakantie

Wanneer je droomt van een duurzamer uitstapje, is anno 2024 veel mogelijk. Steeds meer bestemmingen hebben sustainability hoog in het vaandel. Wij zetten een aantal steden op een rijtje. De een dichtbij huis, de ander aan de andere kant van de wereld.

Duurzame reistrends

Wil je dit jaar mooie reizen maken, maar wil jij wel graag dat jouw reisbestemming duurzaamheid als kernwaarde heeft? Dan ben je niet de enige. Uit het Duurzaam Reizen Rapport 2024 van Booking.com blijkt dat 52% van de Nederlandse reizigers ervoor wil zorgen dat de reizen die ze de komende jaren maken bewuster en milieuvriendelijker zijn.

Monterey, Verenigde Staten

De staat Californië kennen we natuurlijk van de steden San Francisco, San Jose, Los Angeles en San Diego. Iets minder bekend is Monterey, maar dit charmante kustplaatsje is het bezoeken zeker waard. Alle elementen die Californië zo fijn maken, tref je hier aan. Van met cipressen omzoomde baaien, dramatische kliffen en witte zandstranden tot relaxte hotspots om te lunchen en te dineren. Daarnaast heeft Monterey het milieu erg hoog zitten. Denk aan lokale initiatieven voor het behouden van wilde dieren tot het omarmen van een farm-to-table ethos in veel van de restaurants in de omgeving.

Logeren bij Portola Hotel & Spa
Lekker centraal in Monterey ligt het Portola Hotel & Spa. In een paar minuten loop je naar de iconische Old Fisherman's Wharf waar je heerlijk kunt eten. Maar ook in het hotel zelf is het goed vertoeven. Het Portola Hotel & Spa heeft een U.S. Green Building Council LEED certificaat en in de restaurants sieren gerechten met lokale en biologische gerechten de menukaart.

Utrecht, Nederland

Lekker dichtbij huis: het charmante Utrecht. In deze stad kun je genoeg leuke milieuvriendelijke uitjes beleven. Verken bijvoorbeeld per kano de grachten van Utrecht, of huur een fiets om de omgeving te verkennen. Een fiets huren is sowieso een geliefd uitje. 89% van de Nederlandse reizigers vindt dat hun ervaring wordt verbeterd door een fiets te huren. Overigens is Utrecht ook leuk als je niet zo van het fietsen bent. In de binnenstad kun je veel te voet afleggen.

Logeren bij Grand Hotel Karel V
Midden in de stad overnachten en tegelijkertijd omringd zijn met rustige tuinen? Het kan bij Grand Hotel Karel V. Het hotel heeft onder andere een rustig terras omringd met veel groen, en het pand heeft een Green Key certificering. Op een steenworp afstand vind je leuke en gezellige Utrechtse restaurants, maar als je liever in het hotel zelf dineert is dat ook geen straf. Bij het op het hotelterrein gelegen restaurant Karel 5, mét Michelinster, ben je in goede handen.

Trondheim, Noorwegen

Denken we aan Noorwegen, dan denken we al snel aan Oslo en Bergen, maar de derde grootste stad van het Scandinavische land mogen we niet over het hoofd zien. Trondheim is de perfecte bestemming voor een klimaatbewuste citytrip. Het is de belangrijkste fietshub van Noorwegen. Oftewel: fietsen door de stad is makkelijk en wordt zelfs aangemoedigd, maar het is ook heel leuk om te voet de stad te bewonderen. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen er niet ver uit elkaar. Zo loop je van de Oude stadsbrug (met zicht op de kleurrijke huizen aan de Nidelva-rivier) in zes minuten naar de Nidaros-domkerk en het Trondheim Kunstmuseum.

Logeren bij Radisson Blu Royal Garden Hotel
Idyllisch overnachten naast de Nidelva-rivier doe je bij het Radisson Blu Royal Garden Hotel. Het hotel met Green Key certificering ligt zo centraal dat je in een paar minuten al op de Torvet Square staat, het belangrijkste plein van Trondheim waar vaak evenementen worden georganiseerd – foodfestivals in de zomer, kerstmarkten in de winter. Raddison Blu Garden Hotel is overigens niet alleen een fijne uitvalsbasis om de stad te verkennen, maar je kunt jezelf hier ook prima een avond terugtrekken. Bij het 26 North Restaurant & Bar kun je heerlijk dineren en de gerechten zijn gebaseerd op seizoengebonden en lokale ingrediënten.

Cork, Ierland

De Europese Commissie oordeelde dat Cork een van de eerste honderd steden is die vooroploopt in klimaatneutraliteit. Bedenk daarnaast dat de op een na grootste Ierse stad bekend staat om zijn ruige kustlijnen, brede valleien en laaglanden, en je kunt je wel indenken waarom Cork zo'n fijne bestemming is voor de klimaatbewuste reiziger. In de stad zijn vele tuinen en parken aanwezig en foodies kunnen hun hart er ophalen bij een van de vele restaurants, om de avond vervolgens af te sluiten in de pub. De lokale vleesgerechten pens en drisheen behoren tot de culinaire hoogstandjes van de stad, al kunnen ook vegetariërs en vegans heerlijk eten in Cork.

Logeren bij The Montenotte Hotel
Wakker worden met een prachtig uitzicht over de stad van Cork? Dat vind je bij The Montenotte Hotel, dat ook nog eens een Green Hospitality Ecolabel toebedeeld kreeg voor zijn ethische inspanningen. Van groene ruimtes die verbinding met de natuur mogelijk maken tot gerechten met verse ingrediënten die vermengd zijn met lokaal Ierse producten in het Panorama restaurant.

Akumal, Mexico

Wie gek is op het zeeleven, doet er goed aan om het Mexicaanse Akumal te bezoeken (Mayaans voor 'plaats van de schildpadden'). Deze kustplaats biedt witte zandstranden en kristalhelder water. Dit maakt het perfect om te snorkelen. Je hoeft niet heel ver de zee in om te kunnen genieten van indrukwekkend koraal, kleurrijke vissen en prachtige schildpadden. Ook fijn om te weten: Akumal zet zich sinds kort hard in voor natuurbehoud en ecotoerisme, zodat het zeeleven en toeristen kunnen co-existeren.

Logeren bij Secrets Akumal Riviera Maya
Bij het adults only hotel Secrets Akumal Riviera Maya (met Preferred by Nature-certificaat) heb je een prachtig uitzicht op het rustgevende strand van Akumal. Je waant je hier in luxe en gasten kunnen ook nog eens genieten van hun eigen privéstrand dat te bereiken is via een kronkelend wandelpad.

Lifestyle
  • Booking
  • Joel Zar (Pexels)