Voedingsmiddelen die endometriose-symptomen kunnen verergeren

Dieet speelt een grote rol. 

Voedingsmiddelen die endometriose-symptomen kunnen verergeren

Helaas, er is nog altijd geen behandeling die tot genezing leidt voor endometriose, maar we leren wel steeds meer over de aandoening. Zo kan bepaald eten en drinken de aandoening verergeren.

Een half miljoen vrouwen in Nederland

In Nederland lijdt bijna een half miljoen vrouwen aan endometriose. Bij deze aandoening groeit weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder. Enkele symptomen hiervan zijn hevige krampen, zware menstruaties en extreme opgeblazenheid.

Er zijn verschillende dingen die personen met endometriose kunnen doen om te voorkomen dat het verergert of om de symptomen te bestrijden, denk aan hormoonbehandelingen (al zijn er veel meer andere opties, waar een specialist je meer over kan vertellen als je hier last hebt). Maar het kan blijkbaar ook helpen om je dieet onder de loep te nemen. De volgende voedingsmiddelen kunnen endometriose bijvoorbeeld verergeren.

Eten met een hoog FODMAP-gehalte

Het begrip FODMAP heb je in de afgelopen jaren misschien weleens horen vallen. Het staat voor fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols.

Die term klinkt niet bepaald laagdrempelig, maar het valt wel mee met hoe ingewikkeld het is. "Al die ingewikkelde woorden hierboven vertegenwoordigen koolhydraten die slecht worden opgenomen in de darmen van mensen die gevoelig zijn voor deze voedingsmiddelen," vertelt Amanda Frankeny, een geregistreerde diëtist, in gesprek met HuffPost.

Onder deze voedingsmiddelen wordt van alles verstaan. Voedingsrijke vruchten bijvoorbeeld, zoals appels en kersen. Onder groenten vallen bloemkool, knoflook, ui en bepaalde bonen. Daarnaast kunnen zuivel en gluten ook lastig te verteren zijn.

Als je lichaam deze hoge FODMAP-voedingsmiddelen niet goed kan verwerken, trekt dit water aan in de darmen. Dat resulteert dus in een opgeblazen gevoel, een van de symptomen die personen met endometriose ook kunnen ervaren. Dit kan je endometriose dus verergeren. Artsen adviseren personen met deze aandoening dus nog weleens om een laag FODMAP-dieet te volgen.

Lactose en gluten

We zeiden net al dat zuivel en gluten ook gezien worden als voedingsmiddelen met een hoog FODMAP-gehalte. Volgens huisarts Jessica Horwitz kunnen gluten en lactose de symptomen van endometriose uitlokken. "Endometriose is een systemische ontstekingsaandoening", begint ze. "Gluten, zuivel en lactose kunnen deze ontstekingen verergeren en daardoor endometriose verergeren."

Wat Horwitz stelt, kan echter ook wat verwarrend zijn. Zo beweert een voedingsonderzoek van Frontiers dat meer dan drie porties zuivel per dag, mogelijk geassocieerd kan worden met een lager risico op het ontwikkelen van endometriose.

Voordat je lactose en gluten uit je dieet schrapt, is het dus belangrijk om met je behandelend arts te praten over wat het beste voor jou is op het gebied van voeding.

Rood vlees

De cijfers rondom de consumptie van rood vlees zijn niet mals. Voor niemand niet, maar zeker ook niet voor endometriose. Uit onderzoek bleek dat vrouwen die meer dan twee porties rood vlees per dag aten, een verhoogd risico hadden op het ontwikkelen van endometriose. Hierbij gaat het niet om enkele procenten. Het risico nam wel met 56 procent toe.

"We weten dat endometriose een door oestrogeen aangedreven ziekte is", vertelt Dr. Gabrielle Whitmore. "Het kan daarom nuttig zijn om de inname van oestrogeen actieve voedingsmiddelen te verminderen. Rood vlees is zo'n voedingsmiddel."

Alcohol

Rood vlees is niet het enige voedingsmiddel dat 'oestrogeen actief' is. Voor alcohol kan iets soortgelijks gezegd worden. "Alcohol veroorzaakt ontstekingen en beïnvloedt de vorming van oestrogeen", aldus Frankeny. Het kan daarom beter zijn voor personen met endometriose (of eigenlijk geldt dit voor iedereen) om wat minder alcohol te drinken.

Lifestyle
  • HuffPost
  • Adobe Stock