Wat houdt een superapp precies in? 

Heb jij er al eens van gehoord? 

Wat houdt een superapp precies in? 

Als je het technologienieuws de afgelopen tijd een beetje hebt gevolgd, dan heb je misschien wel eens van de term ‘superapp’ gehoord. Het kan best zijn dat je niet precies weet wat zo’n app inhoudt. Het is namelijk ook een relatief jong fenomeen. In dit artikel vertellen we je hier meer over!

Wat is een superapp?

Laten we beginnen bij het begin. Wat houdt een superapp nu precies in? Eigenlijk is dat niet heel ingewikkeld. Laten we een supermarkt als voorbeeld nemen om het begrip te illustreren. Als je op een markt loopt, dan heb eigenlijk verschillende winkeltjes waar je een soort product kunt kopen. Je vindt er iemand die kaas verkoopt, iemand die brood verkoopt, enzovoort. Een supermarkt is een grotere winkel waar je al deze producten onder een dak kunt kopen.

Een superapp werkt een beetje hetzelfde. Er bestaan apps waarmee berichten kunt versturen, apps waarmee je een pizza kunt bestellen, apps waarmee je een taxi kunt boeken, enzovoort. Een superapp is een app waarin je al deze functies terugvindt. Als een superapp echt compleet is, dan hoef je eigenlijk bijna nooit meer een andere app te gebruiken.

Twitter

Zo’n twee jaar geleden nam Elon Musk, bekend van onder andere PayPal en Tesla, het socialmediaplatform Twitter over. Het doel van Musk was om van de vrij eenvoudige berichtenapp een superapp te maken. Dit idee had hij waarschijnlijk geleend van de Chinese superapp WeChat, waarvoor hij een Amerikaans alternatief wilde maken.

Aan ambitie geen gebrek bij Elon Musk. Toch wil het nog niet echt lukken om van Twitter, inmiddels omgedoopt tot ‘X’, een veelgebruikte superapp te maken. Hoewel er wel nieuwe functies worden geïntroduceerd, loopt het aantal gebruikers van het platform hard terug volgens ExpressVPN. Privacyoverwegingen is een van de redenen voor de leegloop. Zo introduceerde X onlangs een videobel-functie, die ongewenst de IP-adressen van gebruikers openbaarde.

Heeft een superapp kans van slagen in Nederland?

In de Verenigde Staten wil het dus nog niet echt lukken om een superapp van de grond te krijgen. Zelfs niet door Elon Musk, een van ’s werelds succesvolste ondernemers. Maar zou een superapp in Nederland kans van slagen hebben?

Wij denken van niet. Voor de verschillende functies die een superapp aan zou kunnen bieden, bestaan in Nederland tenslotte al alternatieven die helemaal ingeburgerd zijn. Voor het sturen van berichten gebruiken de meeste mensen WhatsApp en voor het boeken van een taxi openen mensen Uber. Waarom zouden die mensen overstappen naar een nieuwe app waar ze hetzelfde kunnen doen?

Lifestyle
  • cottonbro studio (Pexels)